Dnes sa začína Týždeň slovenských knižníc

Hoci sú knižnice kvôli pandémii zatvorené, mnohé z nich ponúkajú rôzne akcie a organizujú online podujatia.

V dňoch 1. – 7. marca 2021 sa uskutoční už 22. ročník podujatia pod spoločným mottom KNIŽNICE PRE VŠETKÝCH.

Ďalšie knižnice, ktoré v našom prehľade nie sú uvedené, si tiež určite pripravili zaujímavý program na tento týždeň, avšak my sme sa k týmto informáciám nedostali pri práci na tomto článku, no určite si tú svoju vyhľadajte na Facebooku či v zozname knižníc na stránke InfoLib

Slovenská asociácia knižníc vás pozýva na oficiálne otvorenie tohto podujatia. Pre viac informácií sledujte ich Facebookový profil. Nájdete tu aj informácie o ďalších knižniciach a ich aktivitách. ďalším hlavným organizátorom je Spolok slovenských knihovníkov a knižníc.

Knižnica Juraja Fándlyho v Trnave sa zapája do projektu s pokračovaním cyklu Trnavská poetika či predstavením Divadla SpozaVoza pre deti s názvom Tesla a priateliaVšetky informácie nájdete tu. 

V Krajskej knižnici Karola Kmeťka v Nitre pripravili bohatý program a všetky aktivity budú prezentovať na webovej stránke knižnice, na Facebooku, Instagrame a Youtube. Knižnica na marec vyhlásila aj generálny upomienkový pardon - tak ako mnohé ďalšie knižnice. 

Krajská knižnica v Žiline sa tiež zapája do projektu: o zakázaných knihách či spomienkach čitateľov a zamestnancov na knižnicu sa dozviete vďaka ich pripravenému programu. Od pondelka 2.3. taktiež môžete hlasovať za nominované knihy do súťaže Kniha Horného Považia 2020.

Krajská knižnica P.O.Hviezdoslava v Prešove prinesie online besedu s Gabrielou Futovou, virtuálnu výstavu k 95. výročiu vzniku knižnice či organizuje zbierka kníh pre zdravotníkov z Fakultnej nemocnice J. A. Reimana v Prešove. 

Verejná knižnica Mikuláša Kováča Banská Bystrica tiež ponúka bohatý online program, ktorý nájdete zverejnený na ich Facebooku. 

Verejná knižnica Michala Rešetku v Trenčíne prinesie početné aktivity, ktoré zahŕňajú súťaže, online čítania a rôzne hitparády. 

S Krajskou knižnicou Ľudovíta Štúra vo Zvolene si môžete pripomenúť minulé ročníky podujatia Týždeň slovenských knižníc, zistiť, ktoré knižnice sú tie najzaujímavejšie na svete alebo sa počas informačnej výchovy pre žiakov ZŠ vzdelať o tom, čomu presne sa knižnice venujú. 
 

Staromestská knižnica Bratislava prinesie Knižný hravolam či výsledky detskej čitateľskej súťaže Čitateľská pevnosť či  súťaže Vyčaruj druhý život knihe. Viac informácií o programe nájdete napríklad tu.  Na YouTube Malokarpatskej knižnice v Pezinku si pustite rozprávky, ktoré načítal Július Belan alebo sa započúvajte do autorských čítaní spisovateľa Ľuba Dobrovodu. V pondelok 1. marca 2021 –prebehne online prezentácia knihy Záhada knižnice na konci ulice autorky Kristíny Balúchovej a ilustrátorky Hedvigy Gutierrez.Čo ďalšie si pre vás pripravila Miestna knižnica Petržalka zistíte napríklad na ich FacebookuKnižnica prof. Štefana Pasiara v Hnúšti je spolu s ďalšími slovenskými knižnicami a kultúrnymi centrami zapojená do programu Ave Liber !, ktorý sa koná od 2. do 13. marca a prinesie dvanásť pútavých podujatí o domácej literatúre. Vihorlatská Knižnica Humenné prinesie čitateľské inšpirácie osobností mesta,kvíz či knižný trojboj. Mestská knižnica Ľ.Štúra Bánovce nad Bebravou organizuje výtvarnú výzvu Mesto knižných hrdinov či zábavnú Virtuálnu knižnicu pre deti od 6 do 13 rokov. 

Prehľad aktivít Knižnice RužinovKnižnice Jána Kollára v KremniciNovohradskej knižnice v Lučenci, Mestskej knižnice vo VráblochTekovskej knižnice v LeviciachOravskej knižnice Antona Habovštiaka v Dolnom Kubíne, Podtatranskej knižnice v PopradeHornonitrianskej knižnice v PrievidziĽubovnianskej knižnice v Starej ĽubovniMestskej knižnice Mikuláša Mišíka v PrievidziMestskej knižnice v RužomberkuOkresnej knižnice Dávida Gutgesela v Bardejove či Štátnej vedeckej knižnice v Banskej Bystrici nájdete na odkazoch po kliknutí na jednotlivé názvy knižníc. 

 

 

 

 

Foto: Frepik