Dobrodružná hodina zemepisu

 Atlas ciest a bádateľov nás zoberie na napínavé výpravy naprieč svetom i časom a predstaví najzaujímavejších cestovateľov našej histórie. Vydavateľstvo Monokel sa opäť raz postaralo o zaujímavú publikáciu pre deti a mládež. 

V poslednom čase sa mi do rúk tak akosi pravidelne dostávajú knihy vydavateľstva Monokel. Každá ich publikácia ma doposiaľ prekvapila zaujímavým nápadom, príjemným spracovaním a strhujúcim obsahom. Neinak je to aj v prípade Atlasu ciest a bádateľov, ktorý je určený predovšetkým deťom a mladším čitateľom.

Kniha portugalskej dvojice, autorky Isabel Minthós Martins a maliara Bernarda P. Carvalha, predstavuje niekoľko cestovateľov a učencov našej histórie, ktorí významným spôsobom zmenili naše vnímanie okolitého sveta. Od Pythea a Süan-canga cez slávneho Marca Pola či Ibn Battútu až po relatívne nedávne cesty Charlesa Darwina, Josepha Banksa či Mary Henrietty Kingsleyovej. Cesty každého z týchto viac či menej známych dobrodruhov sú tu predstavené pútavým spôsobom a doplnené o bohaté a štylizované ilustrácie a zjednodušené mapy.

 

Umenie v slove i obraze

O každom z cestovateľov sa najskôr dozvieme zopár všeobecných informácií týkajúcich sa ich detstva, pôvodu a dôvodov, pre ktoré sa vydali na cesty. Nasleduje mapa rozdelená niekoľkými zastávkami, o ktorých sa potom v krátkych jednostavcových textoch dozvieme zopár zaujímavostí. Každú časť následne zakončuje zhrnutie cesty, ktoré poznatky a zážitky konkrétneho cestovateľa umiestňuje do širšieho historického kontextu. Kniha teda výpravy rozhodne nevykresľuje v ružových farbách ani zbytočne nekritizuje na dnešné pomery občas nie úplne pochopiteľné presvedčenia niektorých cestovateľov. Nebojí sa však vyzdvihnúť dôležité aspekty ich ciest, ako aj spôsoby, akými práve títo ľudia dopomohli k budovaniu sveta, v ktorom žijeme.

Atlas ciest a bádateľov nie je prísne faktografická kniha, ako je to v prípade mnohých detských encyklopédií. Texty v nej sa čítajú ľahko a príjemne, možno až s výnimkou textu o Charlesovi Darwinovi, ktorý vyžaduje trochu viac pozornosti. To je vzhľadom na cieľové publikum v podstate nutnosť. Ďalšou dôležitou súčasťou knihy pre deti sú ilustrácie.

Jednotlivé časti knihy od seba oddeľujú veľké, mnohofarebné Carvalhove obrazy, ktoré podnecujú fantáziu, vyvolávajú úžas a umožňujú vnútornému zraku túlať sa po svete. Pri jednotlivých cestovateľoch a samotných cestách potom nájdeme veľké množstvo rôznorodých čiernobielych kresieb, znázorňujúcich cestovateľov, dôležité časti ich životov, jednotlivé etapy ciest a zážitky z nich. Tu je výhodou aj veľký formát knihy, vďaka ktorému všetky kresby a maľby vynikajú a je možné sa v nich strácať celé minúty.

 

Chcem vedieť viac

Presne tieto slová pesničky z animovaného Tarzana z dielne Disney mi v hlave šrotovali vždy, keď som narazil na nejakú zaujímavosť týkajúcu sa cestovateľa či konkrétnej časti výpravy. Táto kniha však v popise ciest nejde zbytočne do hĺbky. Jej účelom je predstaviť mladému čitateľovi najzaujímavejšie mená a výpravy a vzbudiť v ňom záujem o cestovanie, geografiu, spoznávanie sveta, ale aj o konkrétnych cestovateľov. A v tom naozaj exceluje. Stále by som však aspoň miestami uvítal, keby sme sa o tých najzaujímavejších momentoch dozvedeli viac.

Vydavateľstvo Monokel odviedlo vo formálnej rovine skvelú prácu až na jednu malú chybu, keď Süan-canga poslali na výpravu z Číny do Číny, aby navštívil Budhu, čo bolo mierne zmätočné. Našťastie mapa ho bezpečne posielala do Indie, kam mal skutočne namierené. Až na túto drobnú chybičku musím grafické spracovanie knihy aj zalomenie textov pochváliť. Popisy niektorých výprav však zaberajú viac ako dve strany. Potreba spájať si konkrétne body výpravy so značkami na mape tak vyžaduje nutnosť otáčať listy tam a späť, čo nie je úplne praktické. To je však vec, ktorou podľa všetkého trpelo už originálne vydanie knihy a zrejme je náročné s tým niečo urobiť.

Hoci dejepis som v škole vždy miloval, zemepis a geografia nikdy nepatrili k mojim obľúbeným predmetom. Atlas ciest a bádateľov mi ukázal, aké tesné je spojenie týchto dvoch disciplín a úspešne vo mne vyvolal záujem o ďalšie spoznávanie sveta a chuť cestovať alebo sa aspoň ponoriť do nejakého cestopisu. Ideálne denníka niektorého cestovateľa z tejto knihy. Úprimne dúfam, že kniha bude mať podobný efekt aj na mladšieho čitateľa, pre ktorého sa zemepis aj vďaka tomu možno stane obľúbeným predmetom. Po prečítaní Atlasu mi je celkom jasné, prečo bola dvojica Isabel Minhós Martins a Bernardo P. Carvalho nominovaná na cenu ALMA 2023. Rozhodne totiž ide o dôležitý príspevok literatúry pre deti a mládež.

 

Marek Čabák (1991)

Vyštudoval žurnalistiku. Publicistike sa venuje predovšetkým v oblasti literatúry, hier, filmov a seriálov. V súčasnosti pôsobí ako vedúci popkultúrneho spravodajského webu Nerdfix.cz.

 

Isabel Minthós Martins: Atlas ciest a bádateľov

Ilustrácie: Bernardo P. Carvalho

Preklad: Jana Benková Marcelliová