Dohviezdny večer je Najkrajšou knihou na Slovensku

Vo Dvorane Ministerstva kultúry SR sa vo štvrtok 9. júna 2022 konalo slávnostné odovzdávanie cien súťaže Najkrajšie knihy Slovenska 2021. Prihlásených bolo 184 kníh.

 

 

Dohviezdny večer ilustrovali Helga Pavelková a Peter Ličko, graficky zalomila Janka Bálik a vytlačila NIKARA, Krupina. Vianočný príbeh napísal kolektív 25 slovenských autorov a autoriek: M. Ábelová, P. Balko, J. Bodnárová, V. Dianišková, D. Fulmeková, G. Futová, D. Hevier, M. Hlušíková, B. Jobus, P. Karpinský, V. Klimáček, M. Kompaniková, U. Kovalyk, E. Luka, D. Madro, M. Modrovich, A. B. Pain, P. Le Kvet, D. Podracká, J. Púček, T. Revajová, V. Rozenbergová, P. Šulej, J.  Uličiansky a E. Urbanová.

Čo znamená poetický názov Dohviezdny večer? Naši predkovia tak hovorili Štedrému dňu. Napriek vianočnému zameraniu príbehov, sa dá kniha čítať po celý rok.

Ocenenie udelili BIBIANA, medzinárodný dom umenia pre deti spolu s Ministerstvom kultúry SR, Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR, Slovenskou národnou knižnicou a Zväzom polygrafie na Slovensku. V súťaži sa hodnotí predovšetkým výtvarná a grafická stránka kníh, ale tiež úroveň ich polygrafického spracovania.

„Urobte si láskavosť, vezmite si túto knižku a otvorte svoje srdcia. Oprášte dávno zabudnutú schopnosť snívať a vnímať zázraky. Byť ich súčasťou. Aj keď vám možno niekto trošku nakreslí kulisy. Veď je to z lásky. 
Dohviezdny večer je kniha, pri ktorej si spomeniete na to, ako radi máte rozprávky. Dvadsaťpäť príbehov na vianočnú tému dalo dokopy 25 slovenských autorov, na konci knižky má každý svoju vizitku. Dušu vám tak pohladia obľúbení spisovatelia, ale objavíte tiež mnohé nové mená alebo si poviete (ako ja), tak od tejto si tú knihu, ktorú evidujem už dlhšie, fakt prečítam.
Každý z autorov/autoriek poňal tému po svojom, niekto napísal príbeh kratučký, iný sa rozpísal. Niekto zostal v realite, ktorú len rozžiaril príjemným ľudským teplom, niekto od začiatku píše rozprávku a iní zase zvolili magické prekvapenie na záver. Niekto vás bude zabávať a inde sa dotknete smutnej témy, ba až smrti, ale stále s nádejou a láskou. V každom prípade to celé dokopy dáva čarovnú knižku, v ktorej si každý nájde niečo pre seba a môžete sa dojímať, ale aj smiať. Ja som sa chvíľami teda zabavila i podojímala kvalitne.
Čo dodať? Dohviezny večer chcete. Pokojne aj každý rok. Urobte si z neho advenťák alebo si dajte celú knihu rýchlym cvalom, veď ona vás pekne nenútene a láskavo spomalí,“ napísala o knihe veľká čitateľka a redaktorka Hana Zavřelová.

 

 

 

  • Dohviezdny večer je Najkrajšou knihou na Slovensku - 0
  • Dohviezdny večer je Najkrajšou knihou na Slovensku - 1
  • Dohviezdny večer je Najkrajšou knihou na Slovensku - 2
  • Dohviezdny večer je Najkrajšou knihou na Slovensku - 3
  • Dohviezdny večer je Najkrajšou knihou na Slovensku - 4
  • Dohviezdny večer je Najkrajšou knihou na Slovensku - 5