Dva dni s literatúrou na dunajskom parníku

Milovníci poézie i prózy sa môžu v nasledujúcich dvoch dňoch stretnúť s autormi viacerých krajín v priestoroch rakúskej romantickej lode. Dnes na bratislavskom nábreží, zajtra počas plavby do Viedne.

BRATISLAVA. Romantický viedenský parník MS Stadt, ktorý je dejiskom šesťtýždňového medzinárodného projektu Literature in Flux via Danube, dorazil včera do Bratislavy. Literatúra sa na jeden večer presunula z lode na pevninu, keď sa v Goetheho inštitúte uskutočnila diskusia na tému Preklad a vydávanie literatúry z malých jazykov.

Dnes sa parník ešte zdrží v Bratislave (kotví neďaleko Starého mosta pri pontóne číslo 15) a milovníci literatúry si naň môžu prísť pozrieť autorské čítania, na ktorých sa predstavia spisovatelia viacerých, prevažne podunajských krajín.

V stredu sa loď vydá o 10.00 h na cestu do Viedne, na plavbe, naplánovanej na niekoľko hodín, sú vítaní všetci záujemci o literatúru - v lodnej reštaurácii a bare sa budú striedať čítačky básnikov a prozaikov s vystúpeniami skupiny Tschuschenkapelle. Lístky si možno objednať na internetovej adrese www.alte-schmiede.at, zabezpečený je aj transfer z Viedne do Bratislavy.

Idea projektu literatúry v prúde, ktorý odštartoval v Belehrade, vychádza zo zámeru vytvoriť na Dunaji, ktorý bol kedysi aj hranicou medzi východom a západom Európy a dnes je symbolom spoločnej kultúry, dočasný priestor na prezentáciu tvorby okolo šesťdesiatich autorov. Slovenskú literatúru budú dnes a zajtra zastupovať Michal Hvorecký, Katarína Kucbelová, Renáta Deáková či Jaroslav Rumpli, z Česka to bude Kateřina Rudčenková (na snímke ČT), z Belgicka Johan de Boose, Maďari Péter Rácz, Anna Szabó či Gábor Schein, Slovinka Nataša Krambergerová a mnohí ďalší.

Podrobný program je na www.goethe.de/ins/sk/bra/.

(ba)
http://kultura.sme.sk/c/6111408/dva-dni-s-literaturou-na-dunajskom-parniku.html