Dve súťaže a internetový časopis

V stredu 3. júna sa v Štúdiu 12 v Bratislave predstavilo nové občianske združenie literarnyklub.sk. Je ďalšou z aktivít Kolomana Kertésza Bagalu. Združenie založil spolu s Petrom Milčákom z vydavateľstva Modrý Peter. Agentúra L. C. A. zanikla a Koloman Kertész Bagala bude naďalej vydávať knižky, ale už nie ako L C A, ale ako KK Bagala.

Literárny klub ako novinku prináša internetový časopis, ktorý bude širšiu online pospolitosť informovať o kultúrnom dianí. Jeho obsah tvorí viacero pravidelných rubrík (videodenník spisovateľa, literárny kalendár, poviedka na piatok). Farbami literárneho klubu sú biela, žltá a čierna; patrónom svetoznámy Homer Simpson.

V rámci prezentácie projektu literarnyklub.sk mali diváci možnosť vypočuť si Laca Keratu a úryvky z jeho dlhšie pripravovaného groteskne ladeného románu Zlý herec.

Divadelné združenie Okuliare pripravilo scénické čítanie zo zborníka literárnej súťaže Poviedka 2008. Nasledovalo oficiálne vyhlásenie ďalšieho, v poradí už trinásteho, ročníka Poviedka 2009. Predsedom poroty je básnik, prozaik a vydavateľ Peter Šulej, členmi finalisti minulých ročníkov Agda Bavi Pain, Balla, Marcel Forgáč, Michal Habaj a Svetlana Žuchová.

Literarnyklub.sk v spolupráci s vydavateľstvom Modrý Peter a časopisom Romboid vyhlásil aj prvý ročník literárnej súťaže Básne 2009. Predsedom poroty je Ivan Štrpka, členmi poroty sú Peter Milčák, Zoltán Rédey, Marián Andričík, Miroslav Brück a Nóra Ružičková.

Termín uzávierky oboch súťaží je 13. augusta, výsledky budú vyhlásené 13. októbra a na 13. decembra je plánovaná prezentácia zborníka finálových prác.

Program večera zakončilo vystúpenie hudobnej formácie Tu v dome. Novému združeniu držíme palce a tým, čo chcú vedieť viac, dávame jednoduchú radu: kliknite na www.literarnyklub.sk.

-mf-