Ex libris Hlohovec 2006

Jubilejný, desiaty raz v Hlohovci slávnostne otvorili výstavu a rozdali ocenenia v súťaži v tvorbe knižnej značky. Tohtoročná téma bola Svetové vynalézy. Porota v zložení Viktor Chrenko, Blanka Votavová, Karol Felix, Eva Úradníková, Janka Michalková, Helena Pekarovičová vyberala z 1876 súťažných prác od 1603 mladých autorov.

Helena Pekarovičová, predsedníčka občianskeho združenia Ex libris ad personam Hlohovec, si takto spomína na prvé kroky súťaže: ,,V jedno popoludnie pred desiatimi rokmi prišli za mnou pán Viktor Chrenko a pani Eva Úradníková s nápadom zorganizovať pre hlohovské základné školy súťaž v tvorbe knižnej značky. Ako ju budeme organizovať, financovať, propagovať na Slovensku i v zahraničí, sme riešili postupne, ale v to popoludnie vznikla medzinárodná výtvarná súťaž v tvorbe knižnej značky pre deti od 12 do 15 rokov EX LIBRIS HLOHOVEC. Prvý ročník sa konal roku 1997. Naším cieľom je motivovať deti tvorivo tráviť voľný čas, priviesť ich späť ku knihe, k vzdelávaniu. Myslím, že v prípade 11 388 detí, ktoré sa na súťaži počas desiatich rokov jej trvania zúčastnili, sa nám to podarilo. Ďalším cieľom je dialóg medzi deťmi z rôznych štátov Európy, Ázie a Južnej Ameriky. Vďaka podpore UNESCO sa v Hlohovci stretávajú deti z krajín s odlišným sociálnym a kultúrnym dedičstvom, vznikajú nové priateľstvá, búrajú sa bariéry. O čom  hovorí 10 rokov našej súťaže? O tvorivosti detí, o ich nadšení, o kráse, ktorú vkladajú do malých dielok zvaných ex libris. Hovorí aj o učiteľoch, knihovníkoch a ďalších, ktorým záleží na tom, aby z dnešných detí vyrástli skvelí dospelí ľudia. Hovorí aj o inštitúciách a jednotlivcoch, ktorí túto myšlienku podporujú. Bez nich by súťaž nemohla byť taká úspešná a jej výsledky také pekné.

10 rokov Ex libris vo faktoch

Témy: 1997 – Moja najmilšia rozprávka, 1998 – Deti a príroda 1999 - História v mojom rodnom meste 2000 - Tradičné remeslá, 2001 - Ex libris pre moju knižnicu, 2002 - Môj sen, 2003 - Ex libris pre moju rodinu, 2004 - Cirkus a divadlo, 2005 - Môj najúžasnejší zážitok, 2006 - Svetové vynálezy.

Počet účastníkov: 11 388

Počet súťažných prác: 13 562

Počet ocenených detí: 564

Súťažné práce prišli z 20 štátov, 175 miest z Európy, Ázie a Južnej Ameriky.