Fantastické dobrodružstvo, aké tu chýbalo

Dobrá kniha filmu neublíži. Podporí ho a udrží nažive komunitu fanúšikov aj v prípade produkčných problémov. Tvorcovia slovenskej Tvojazeme to zjavne veľmi dobre vedia, a preto vytvorili knihu, ktorá je pokračovaním animovaného filmu.

Slovenský animovaný film Tvojazem mi preletel pod radarom a nebyť rovnomennej knižky, ktorú som dostal, aby som napísal recenziu,  ani by som o ňom nevedel. A to je škoda, pretože už podľa upútavky ide o originálne pôsobiacu rozprávku. Tvorcovia však nič nenechali na náhodu a popri filme vytvorili nielen knižku, ktorá na príbeh filmu priamo nadväzuje, ale dokonca aj mobilnú hru, odkazujúcu na jednu z knižných poviedok.

Kniha Tvojazem –  fantastické dobrodružstvá Rikiho a Emy sa skladá z niekoľkých na seba nadväzujúcich poviedok, ktoré sa točia okolo hlavných protagonistov filmu. Občas sa k nim pripojí aj hovoriaci opičiak Tidling či Emin otec, prezident Tvojazeme a geniálny vynálezca. Tvojazem je totiž úplne iný svet ako ten náš. Je to svet plný čudných tvorov, fantastických vynálezov a predovšetkým nečakaných dobrodružstiev.

Kým film sa zameriava predovšetkým na Tvojuzem, v knihe sa Ema s pomocou nového vynálezu, Pieskonorky, čo je ponorka, ktorá dokáže plávať aj v piesku, to dá predsa rozum, môže kedykoľvek dostať do Rikiho, teda nášho sveta. Dosť ju prekvapí, ako funguje škola, Tidling sa medzičasom dostane do problémov, pretože opice predsa u nás bežne nerozprávajú, a Riki zistí, že udržať si kamarátstvo je niekedy ťažká práca. Hrdinovia však spolu prežijú mnoho viac či menej vážnych dobrodružstiev aj v Tvojazemi.

 

Sila v opisoch

Barbora NémethFilip Németh sa svojimi textami snažili vyvolať pocit úžasu nielen nad fantastickou Tvojazemou, ale aj nad mnohými zázrakmi každodenného života, ktoré sme sa naučili brať ako samozrejmosť alebo ich úplne prehliadať. Sám som bol prekvapený, ako ma očaril napríklad opis Stopohľadu, ktorý hrdinom ukázal stopy všetkých ľudí, zvierat, ale aj áut uprostred ulice. Táto krátka sekvencia bola napísaná tak brilantne, až som sám užasol nad tým, čo všetko sa odohrá v takej bežnej ulici ukryté pred našimi uponáhľanými zrakmi. Takýchto pasáží je v knihe viac a považujem ich za to najsilnejšie, čo kniha môže nielen mladému čitateľovi ponúknuť. Mňa totiž úspešne presunula do vlastnej mladosti, keď som s nadšením hltal knihy, ktoré podobne pútavým spôsobom opisovali svet.

Kniha sa miestami dotýka aj environmentálnych či morálnych otázok, v žiadnom prípade však nejde o prázdne poúčanie. Zvyčajne ide iba o mimochodom podotknutú poznámku niektorej z postáv, ktorá síce pobáda čitateľa zamyslieť sa, ale nenanucuje odpoveď.

 

Rozhýbané kresby

Hravosť a magickosť textu podporuje František Hříbal svojimi kresbami. Tu sa opäť vrátim k Stopohľadu, kde práve Hříbalova kresba prehĺbila môj zážitok. Čo sa týka kresieb, autori využili aj moderné technológie. Konkrétne ide o viaceré obrázky fantastických vynálezov, ktoré sa po načítaní cez kameru smartfónu aplikáciou Artivive rozhýbu. Pretože, ako lepšie vzbudiť úžas u detí, než poukázaním na to magické zariadenie, ktoré všetci nosíme vo vrecku a považujeme ho za absolútnu samozrejmosť? Tvojazem jednoducho moderné technológie nestavia do protipólu s knihami, ale naopak, naplno ich využíva, čím sa ešte viac približuje mladým čitateľom.

 

Kvalitná detská kniha

Najväčšia sila knižnej Tvojazeme je však v jej samotnej existencii. Už ako dieťa som si totiž rád vymýšľal pokračovania dobrodružstiev postáv z filmov či rozprávok, ktoré ma očarili, a vlastne to robím dodnes. Nakoniec, prečo inak by som stále aktívne písal a ešte si za to občas nechal platiť, že? Tvojazem – fantastické dobrodružstvá Rikiho a Emy sú presne takýmto pokračovaním. Sú knižnou formou animovaných seriálov od Disneyho či Dreamworks, ktoré priamo nadväzujú na dej filmov. Poznáme to z Tarzana, Lilo & Stitch alebo Ako si vycvičiť draka.

Tvorcovia filmu možno nemajú kapacity na vytvorenie celého animovaného seriálu, kde by dobrodružstvá filmových hrdinov pokračovali, ale s pomocou slov urobili ďalšiu najlepšiu vec – vytvorili knihu. A to je možno ešte silnejšie, lebo dobrá kniha môže čitateľa neustále volať z poličky či nočného stolíka naspäť do svojho sveta. Môže hrdinov i svet vykresliť omnoho hlbšie ako film, kde je náročnejšie ukázať vnútorný svet postáv. A v tom je azda jej efekt ešte významnejší.

Tvojazem má kvality dobrej detskej knihy. Vyvoláva pocit úžasu, ktorý som pociťoval ako dieťa pri čítaní Heviera, Kozubeka, Marie-José Maury a mnohých ďalších. Pevne verím, že si nájde mnohých čitateľov a hlavne dúfam, že nejde o posledné dobrodružstvá Rikiho a Emy.

 

Marek Čabák (1991)

Vyštudoval žurnalistiku. Publicistike sa venuje predovšetkým v oblasti literatúry, hier, filmov a seriálov. V súčasnosti pôsobí ako vedúci popkultúrneho spravodajského webu Nerdfix.cz.

 

Barbora a Filip Németh: Tvojazem. Fantastické dobrodružstvá Rikiho a Emy

ilustrácie: František Hříbal

Bratislava: Slovart, 2022

 

Pod ilu:

Ilustrácia Františka Hříbala z knihy Tvojazem