V Českom Těšíne a poľskom Cieszyne, dvojmeste oddelenom hranicou, sa stretli priaznivci fantastiky na medzinárodnom podujatí Tricon (26. – 29. augusta). Už názov vyjadruje, že paralelne sa uskutočnili tri akcie v rámci jednej – okrem Triconu aj Polcon, poľský národný con, a Parcon, zastrešený československým fandomom.

Fantastika na hraniciach a za nimi

V Českom Těšíne a poľskom Cieszyne, dvojmeste oddelenom hranicou, sa stretli priaznivci fantastiky na medzinárodnom podujatí Tricon (26. – 29. augusta). Už názov vyjadruje, že paralelne sa uskutočnili tri akcie v rámci jednej – okrem Triconu aj Polcon, poľský národný con, a Parcon, zastrešený československým fandomom.

V literárnej sekcii sa návštevníci mohli stretnúť s autormi fantastiky z USA a Kanady. Autor rozsiahleho, mnohodielneho cyklu epickej fantasy Malazská kniha mŕtvych Steven Erikson (Kanada) je vzdelaním antropológ a archeológ, no preslávil sa predovšetkým literárnou tvorbou, v ktorej uplatňuje svoje odborné znalosti. Hrdinom cyklu Američana Orsona Scotta Carda o Enderovi je nadpriemerne nadaný chlapec, ktorého vojenskí stratégovia vybrali, aby ako dieťa vybojoval rozhodujúci boj s mimozemšťanmi. Velí oddielu rovnako starých hrdinov. Kto chce vedieť viac o detských bojovníkoch, nech číta, všetky príbehy série sú dostupné v českom preklade. Card prekonáva štandard žánru, lebo veľmi pôsobivo zobrazuje detskú psychiku vystavenú tlaku extrémnych podmienok výcvikového strediska; ponúka naozaj presvedčivé osudy maloletých protagonistov. Na besede na cone povedal, že jedným z hlavných cieľov literatúry je podľa neho preniknutie do myslenia ľudí, usiluje sa zisťovať a simulovať ich myšlienkové procesy. Motívy a pohnútky iných ľudí podľa Carda nedokážeme zistiť, tobôž vysvetliť, veď často nie sme schopní osvetliť ani vlastné motivácie. Spisovateľ môže len vierohodne a úspešne predstierať, že zistil motívy svojich postáv. Psychologizujúce prvky spisovateľ veľmi obratne kombinuje s dejovou zložkou, preto sú jeho romány veľmi populárne a vychádzajú vo veľkých nákladoch po celom svete. Detských hrdinov si Card vybral údajne preto, že s tvorbou prvých príbehov začal ako dvadsaťročný, čiže mal bližšie k svetu detí ako dospelých. Zároveň pokladá detstvo za nedoceňovanú časť života, často je rozhodujúcim základom pred dôležité životné rozhodnutia. Napriek tomu sa v životopisoch takmer úplne zatláča do pozadia. Card pochádza z rodiny mormóna, okrem príbehov o Enderovi zaujal aj sériou o Alvinovi, mladíkovi, ktorý vyrastá v alternatívnom svete čiastočne ovládanom zákonitosťami mágie na území dnešných USA. Škoda, že tento výnimočný autor súčasnej vedeckej fantastiky sa dosiaľ nedočkal ani jedného slovenského prekladu; jeho dielo by v slovenskom kontexte iste malo čo povedať najmä v súvislosti so stvárňovaním psychiky mladých protagonistov nielen v literatúre pre deti a mládež.

Aj na Slovensku dobre známy Andrzej Sapkowski sa stal laureátom tohtoročnej hlavnej ceny Euroconu Grandmaster (čiže veľmajster). K významným hosťom festivalu patrili aj český autor Miroslav Žamboch a slovenský spisovateľ Juraj Červenák. Najmä Miroslav Žamboch si svojimi knihami drsnej akčnej fantasy získal v Poľsku pomerne veľkú obľubu. Juraj Červenák v prednáške priblížil úryvky príbehu druhého zväzku historicko-dobrodružnej fantasy zo sedemnásteho storočia. Hlavný hrdina, kapitán Kornel Báthory, v nej bude spoločne so známym tureckým cestovateľom Evlijom Čelebim putovať po Sýrii a iných orientálnych krajinách. Knižka je poctou Čelebimu. Autor ju čiastočne koncipoval ako stratenú časť rozsiahleho cestopisu osmanského vzdelanca. Slovenská i česká jazyková verzia najnovšej Červenákovej knižky by mali vyjsť paralelne koncom tohto roka.

Z noviniek poľskej fantastiky ma na akcii zaujal najmä román Wita Szostaka Chocholy (Chocholovci), v ktorej autor prelína osudy rodiny s osudmi Krakova do rôznych časopriestorových slučiek. Krakov sa v podaní Szostaka stáva Benátkami a potom zasa Sarajevom; fikcia sa preplieta s realitou; dielo je evidentne určené najmä náročnejším čitateľom.

Podobné ambície má aj knižka Jana Poláčka Spěšný vlak K 24 12, ktorú slávnostne uviedli 27. 8. v kaviarni neďaleko hraničného mostu. Príbeh rozvíja motív, ktorý už autor načrtol v poviedke Cesta hrdinu , uverejnenej v antológii alternatívnych dejín Čiech ako impéria Imperium Boemorum. Psychologicky prepracúva tému možného vývoja, keby zvíťazilo hitlerovské Nemecko, z pohľadu celkom obyčajného človeka. Jan Poláček patrí k popredným predstaviteľom modernej problémovo orientovanej fantastiky, ktorá nestavia samoúčelne len na príbehu.

Vyhlásenie cien súťaží

Poliaci na pódiu v Športovej hale odovzdali ocenenia laureátom prestížnej Ceny Janusza Zajdla. Na slávnostnom akte sa zúčastnila aj manželka zosnulého spisovateľa, ktorého meno súťaž nesie. Zajdel patrí dodnes k najvýznamnejším predstaviteľom žánra, preslávil sa najmä antiutópiami. Časť z nich možno čítať aj ako kritiku reálneho socializmu, ale vôbec každého systému založeného na prílišnej dôvere v optimistickú budúcnosť a budovanie. Cenu udeľujú od roku 1985, keď Zajdel predčasne zomrel. Víťazi v dvoch kategóriách (román, poviedka) sú vyberaní v dvoch kolách. Porota najskôr nominuje najkvalitnejšie diela; v druhom kole hlasujú účastníci celonárodného stretnutia Polcon. Na rozdiel od väčšiny českých a slovenských súťaží sa do Ceny Janusza Zajdla neposielajú príspevky; hodnotí sa to, čo vyšlo knižne alebo v časopisoch. V kategórii román v tomto roku zvíťazila Anna Kantoch s textom pod názvom Przedksienzycowi (Predmesační); v kategórii poviedka prvenstvo získal Robert M. Wegner s poviedkou situovanou do alternatívneho sveta miestami podobného severnému pohraničiu Mexika pod názvom Vszystcy jesteśmy Meekhanczykami.

Československý fandom vyhlasoval Cenu Karla Čapka v katagóriách mikropoviedka, krátka poviedka, poviedka a novela; autori zo Slovenska mali tento rok dve nominácie (Zuska Stožická s príbehom Záblesk chuti nektarínok, vôňa fraktálových papradí v kategórii krátka poviedka; Denis Bím s dielkom Strašiak v kategórii poviedka), no nezískali ani jedno víťazstvo. Hlavnú cenu a sošku Mloka si odniesla Miroslava Dvořáková, víťazka kategórie novela, s prózou Kazisvět. Dielka všetkých nominovaných vyšli aj tohto roku v publikácii Mlok.

Ďalších dvoch slovenských autorov vybrala administrátorka súťaže Jiřina Vorlová do zborníka Kočas. Hoci Juraj Červenák bol nominovaný na Cenu Euroconu, vo veľkej konkurencii napokon trofej nezískal (držiteľom sa stal Stephen Baxter, anglický autor príbehov náročne vedecky orientovanej fantastiky), jej laureátmi sú výtvarník Michal Ivan (kategória nováčik), Martina Pilcerová (kategória výtvarník) a Robert Žittňan (kategória organizátor; cenu získal za prípravu festivalov Istrocon, Comics salon a Gamecon).

Miloš Ferko