Festivaly poézie v Taliansku

V mesiaci júni bolo Slovensko zastúpené na dvoch festivaloch poézie v Taliansku. Najprv na 13. medzinárodnom festivale poézie v Janove (festival prebiehal od 11. do 23. júna) a následne aj na Firenzestate 2007, ktorý sa konal od 13. do 18. júna vo Florencii.

Na janovskom festivale sa zúčastnil – popri desiatkach účastníkov európskych i mimoeurópskych krajín – aj bratislavský básnik Ján Litvák, ktorého do Talianska vyslalo Literárne informačné centrum. Svoje verše tu predniesol počas dvoch večerov: 14. júna v Palazzo Ducale a 15. júna v Garibaldi café. Samozrejme, básne všetkých zahraničných hostí sa čítali v ich rodnej reči a v taliančine. Podujatia mali bohatú účasť publika a priaznivý ohlas.

Ján Litvák sa 14. júna zúčastnil v živom vysielaní v diskusnej relácii Ligurskej televízie s riaditeľom festivalu Claudiom Pozzanim. Spolu s flámskym básnikom Erikom Spinoyom a fínskou poetkou Sailou Susiluoto poskytli v takmer hodinovej relácii s vysokou sledovanosťou Buon giorno interview, kde obsiahlym spôsobom predstavili svoje národné literatúry.

Florentský festival bol v porovnaní s janovským o poznanie komornejší. Podujatia sa konali vždy vo večerných hodinách a účastníkom organizátori poskytli priestor aj na inšpiratívne prehliadky pamätihodností hlavného mesta renesancie.

Na večeri poézie sa spolu s rumunskou poetkou Danielou Crasnaru, ktorá v súčasnosti pôsobí v Taliansku ako veľvyslankyňa, a s talianskym básnikom Alessandrom Cenim zúčastnil aj Ján Litvák so štyrmi básňami. V talianskom jazyku ich predniesol A. Ceni. Básne zo slovenčiny do taliančiny preložila Miroslava Vallová, ktorá slovenské prezentácie na týchto festivaloch pripravila organizačne spolu s Literárnym informačným centrom a frontmanmi podujatí Claudiom Pozzanim a Vittoriom Biaginim.

(r)

Foto: Archív LIC - OZA


Rumunská poetka Greta Tartler, Ján Litvák,
litovský básnik Leons Briedis, fínska poetka
Saila Susiluoto a belgický básnik Erik Spinoy.

Riaditeľ janovského festivalu básnik Claudio
Pozzani (vlavo) s účastníkmi festivalu.