Odišla legenda

Keď roku 1954 nesmelé osemnásťročné dievča vydalo svoju prvú knižku, vyvolalo ňou škandál a zároveň záujem čitateľov. Do Slovníka spisovateľov zo začiatku 90. rokov si sama napísala epitaf: ,,Zjavila sa roku 1954 s útlym románom Dobrý deň, smútok, ktorý spôsobil svetový škandál. Jej odchod, po rovnako odfláknutom živote ako aj diele bude škandálom len pre ňu.“  Kým roku 1981 vydala Nalíčenú ženu (La Femme fardée), kritika ho pokladá za jej najlepší román,  prvých sto prepisovala dvanásťkrát. Celkom slušný výkon na odfláknutie.

Literárna legenda, kultová autorka jednej generácie – Françoise Saganová – zomrela 24. septembra v nemocnici v Honfleur (Calvados) vo veku 69 rokov. V jej pozostalosti je dvadsiatka románov, desiatka divadelných hier, mnohé z nich sfilmované, texty piesní. Len vo Francúzsku sa predalo 30 miliónov jej kníh, ktoré boli preložené do 15 jazykov.

Na jar 1954 Françoise Quoirezová, dcéra bohatého priemyselníka, roztržitá študentka prípravného kurzu na vysokú školu vložila do poštovej schránky vydavateľovi René Julliardovi rukopis, ktorý napísala za tridsaťdva dní v kaviarňach na bulvári Saint-Michel. O niekoľko mesiacov neskôr dielko vletelo ako bomba do literárneho sveta. Najlepší čitateľ v Julliardovom vydavateľstve, vtedy aj v celom Paríži, obávaný hudobný kritik François Le Grix zvučne ohlásil: ,,Autentické. Úplne pravdivé. Prirodzený talent. Rovnako poéma ako román. Nijaký falošný tón.“ François Mauriac ju pasoval za ,,malé roztomilé monštrum“. Dobrý deň, smútok vydali v prvom náklade 3 000 výtlačkov. O rok sa predalo 850 000. Kniha sa stala manifestom beznádejnej generácie, jej autorka vzorom, ako sa oslobodiť od mravov. Sedemnásťročná hrdinka Cécile spáva s chlapcom, hoci nie je doňho zamilovaná a na konci ani neotehotnie. Je slobodná a nemusí za to platiť. To je revolúcia. Slovenskí čitatelia si mohli tento román prečítať už roku 1958, odvtedy vyšiel v slovenčine ešte dvakrát (1966 a 1991). Z jej ďalšej tvorby bol u nás preložený len životopisný román Sarah Bernhardtová (1991).