Frankfurt o dnešku i včerajšku

Včera sa začal v nemeckom meste Frankfurt nad Mohanom 57. ročník medzinárodného knižného veľtrhu. Pre verejnosť však brány do sveta kníh otvorí až v sobotu. Potrvá do nedele 23. októbra.

Frankfurtský veľtrh, nazývaný aj "eldorádo všetkých fanúšikov kníh", je jedným z najvýznamnejších veľtrhov zameraných na knihy, multimédiá a komunikáciu. Jeho organickou súčasťou sú stretnutia so spisovateľmi, besedy a rôzne sprievodné podujatia rozčlenené do viacerých sekcií. Tento rok veľtrh navyše zaznamenal rekordný záujem vystavovateľov - predstaví sa ich vyše 7200 z 101 krajín.

Čestným hosťom aktuálneho ročníka je Kórea. Kórejská republika do Nemecka vyslala približne 40 autorov, chce sa prezentovať ukážkami hudobného, filmového a výtvarného umenia, ako aj rockovým muzikálom. Kórejská ľudovodemokratická republika svoju účasť oficiálne odmietla, zastupovať ju však bude menšia neoficiálna delegácia.

V pondelok oznámili aj laureáta Nemeckej knižnej ceny, ktorá je akousi obdobou prestížneho britského ocenenia Booker Prize a francúzskej Prix Goncourt. Oceneným sa stal rakúsky spisovateľ Arno Geiger (37).

K cene patrí suma 25 000 eur. Geiger si ju odnesie za rodinný román Es geht uns gut (Darí sa nám). Porota vyzdvihla schopnosť autora presvedčivo a vyvážene spojiť pominuteľné, momentálne, historické a súkromné, spomínanie a zabudnutie.

Slovensko by na veľtrhu mali prezentovať Dušan Šimko a domáci historik Michael Okroy. Piatok vystúpia na podujatí APROPOS Slowakei, kde predstavia knihy s historickou tematikou.

Na piatok sú pripravení aj Michal Hvorecký a Marián Hatala - o svojich knihách budú hovoriť v bloku Literatúra v ére superstar. V sobotu čakajú najmenších čitateľov skladanie puzzle, úspešné rozprávkové knihy Petra Karpinského, Jozefa Urbana a beseda s výtvarníkmi Ľubomírom Gumanom a Mirkom Kraetschom.

"Je to poňaté ako taká triáda - história, dnešok a deti," povedal Ľubica Suballyová, hovorkyňa Literárneho informačného centra. "Zaujímavosťou možno je, že tieto autorské prezentácie sú zároveň aj súčasťou Kultúrnych dní Slovenska v Nemecku. Tie trvajú ešte počas celého októbra."

 (tp, tasr)

(Sme 19. 10. 2005, č. 242, roč. 14, str. 26)