Gréci si žiadajú slovenských spisovateľov a ilustrátorov

Aj v tomto roku sa vo výstavnom komplexe Helexpo v Thessalonikách na ploche 5000 m2  predstavilo v čase od 24. do 27. mája približne 200 vystavovateľov z Grécka aj z celého sveta. Tohoročným čestným hosťom bolo Srbsko, ktoré sa prezentovalo rozsiahlou expozíciou aj bohatým programom v hale 13. Senzáciou bolo vystúpenie Emira Kusturicu, ale veľkú pozornosť pútali aj ďalší srbskí autori.

Literárne informačné centrum pripravilo v roku 2012 národnú expozíciu Slovenskej republiky už po ôsmy raz, a to aj vďaka bezplatnej ponuke stánku a vybavenia zo strany gréckeho organizátora. Slovenský národný stánok sa nachádzal v hale 13. Na ploche 9 m2 vystavovalo 14 našich vydavateľstiev 80 knižných titulov propagujúcich súčasnú slovenskú knižnú produkciu. Záujem verejnosti bol najmä o publikácie o krajine, histórii, archeológii, divadle, výtvarnom umení, aj o detské knihy. Veľký záujem bol aj o časopisy pre deti i dospelých.

Slovenský stánok v Thessalonikách navštívili viacerí vydavatelia a zástupcovia kultúrnych inštitúcií, aj honorárny konzul SR v Thessalonikách p. Konstantin Mavridis, ktorý usporiadal slávnostný koktajl, aj ďalší významní hostia. Odborná aj laická verejnosť, prekladatelia, vydavatelia, ilustrátori prejavili veľmi živý záujem o našu literatúru a knihy a zaujímali sa o možnosti vydania našich autorov v prekladoch do cudzích jazykov.

Zo strany organizátorov nám bolo ponúknuté pripraviť podujatia v Thessalonikách počas knižného veľtrhu 2013, na ktorých sa predstavia aj slovenskí autori a ilustrátori. Opäť sa potvrdilo, že prítomnosť Slovenska na MKV v Thessalonikách je dôležitou súčasťou propagácie našej literatúry v tomto juhoeurópskom priestore, v ktorom, napriek neľahkej súčasnej situácii Grécka, záujem o knihy a čítanie neutícha a ľudia hľadajú práve v týchto časoch pozitívne kultúrne hodnoty.

Daniela Humajová

Viac informácií na: http://www.thessalonikibookfair.com