Prvým tohtoročným signálom a zároveň veľkým vydavateľským počinom k blížiacemu sa storočnému jubileu narodenia Ladislava Hanusa (26. 2. 1907) je vydanie knihy jeho pamätí, ktoré vyšli vo vydavateľstve Lúč v edícii Libri historiae Slovaciae pod názvom Pamäti svedka storočia. Završuje sa tak knižné vydanie diela veľkej kultúrnej osobnosti Slovenska, ktoré začalo vychádzať v tomto vydavateľstve od roku 1992 v starostlivej edičnej príprave profesora Júliusa Pašteku, a priblížilo tak slovenskému čitateľovi Hanusa ako veľkého európskeho kultúrneho mysliteľa.

Tak ako bol nezvyčajný životný príbeh Ladislava Hanusa – po veľkom tvorivom vzopätí v 30. a 40. rokoch uplynulého storočia nasledovalo dlhoročné komunistické väzenie a desaťročia režimom vynúteného mlčania – rovnako nezvyčajné sú i jeho spomienky. Vznikli na základe magnetofónových nahrávok, ktoré s profesorom Hanusom v rokoch 1978 – 1983 pripravil Mons. Ján Maga a po roku 1989 sa, už v neúplnej podobe, dostali do vydavateľstva Lúč. Po starostlivom a zložitom prepise do textovej podoby sa na ich usporiadanie podujal profesor Pašteka. Vzhľadom na stratené časti, zvukovo ťažko zrozumiteľné pasáže rozprávania, pochopiteľnú torzovitosť spomienok treba zvlášť oceniť takmer sizyfovské úsilie, ktoré musel pri príprave textu, jeho rozčlenení, doplnení životných i tvorivých súvislostí vynaložiť editor. Ale dielo je na svete a dostáva sa na knižný trh.

Sám Hanus v úvodnom rozhovore svoje spomienky definuje takto: „Človek 20. storočia, za akého sa pokladám, ľudské indivíduum tohto storočia si spomína na svoje storočie. A nejde len o spomínanie, ešte viac o vyrovnávanie sa človeka so svojím storočím.“ Spomienky isto vzbudia zaslúženú pozornosť a stanú sa i predmetom odbornej pozornosti na pripravovaných podujatiach LIC v rámci Hanusovej storočnice, zaradenej i do kalendára kultúrnych výročí UNESCO.