Identita v literatúre v krajinách strednej Európy

Tak znie názov literárneho festivalu, ktorý sa  koná od 15. do 24. apríla 2005 v Bruseli.  Slovenskú republiku bude reprezentovať Michal Hvorecký. O podujatí vopred referuje v nasledujúcej správe:

V Bruseli sa zúčastním na festivale Grand Hotel Europe s podtitulom Literárne stretnutia. Akcia sa koná v krásnych priestoroch Palais des Beaux Arts. Organizátorom je aj tamojší dom spisovateľov Passa Porta. Predstaví sa tu štyridsať autorov zo všetkých krajín Európskej únie, pričom hlavnými hviezdami budú Christoph Ransmayr z Rakúska, Péter Esterházy z Maďarska, Aleš Debeljak zo Slovinska a Wojciech Kuczok z Poľska. Českú republiku bude zastupovať Patrik Ouředník, lingvista, básnik a prekladateľ z francúzštiny.

Je pre mňa pocta vystúpiť v takej prvotriednej spoločnosti spisovateľov. Vzhľadom na tému podujatia budem čítať svoju krátku poviedku Profesionálny Stredoeurópan – jej preklad do angličtiny pre mňa vynikajúco pripravila pani Heather Trebatická. Zúčastním sa aj na diskusii o stave literárnej scény v nových krajinách EÚ.