Irena Brežná získala štátne vyznamenanie

Prezidentka Zuzana Čaputová v nedeľu 8. mája 2022, počas Dňa víťazstva nad fašizmom a skončenia druhej svetovej vojny v Európe, udelila štátne vyznamenania 25 osobnostiam spoločenského, kultúrneho i športového života, z toho šesť in memoriam.

Ceremoniál sa uskutočnil v budove Slovenskej filharmónie v Bratislave, a aj tento rok udelila štátne vyznamenania v náhradnom termíne.

„Nech je dnešný večer posolstvom, že si naša spoločnosť ctí práve takéto hodnoty. Buďme spoločnosťou, ktorá dokáže oceniť tiež malé každodenné víťazstvá ľudí. A tiež spoločnosťou, ktorá pamätá aj na budúcnosť – teda na tých, ktorí si možno preberú ocenenia o desať alebo 20 rokov," povedala počas odovzdávania prezidentka Zuzana Čaputová.

Odovzdávanie vyznamenaní považuje za oslavu víťazstva odvahy, vzdelanosti, obetavosti, pracovitosti a talentu ocenených. Jednou z ocenených je aj slovensko-švajčiarska spisovateľka a reportérka Irena Brežná, autorka kníh Vlčice zo Sernovodska, Na slepačích krídlach, Postrehy emigrantky, a ďalších. Irena Brežná získala Pribinov kríž II. triedy, a to za mimoriadne zásluhy o kultúrny rozvoj SR. 

Celý záznam nájdete TU.

Srdečne gratulujeme!