Literárne informačné centrum v spolupráci s Anasoft literou pripravili pre gymnazistov literárnu cenu René 2017 Anasoft litera gymnazistov. Nová cena má podporovať čítanie mladých, prejaviť u nich záujem o knihy a zoznámiť ich s kvalitnou súčasnou literatúrou. Udeľujú ju študenti vybraných gymnázií raz ročne za najlepšie pôvodné slovenské prozaické literárne dielo. V prvom ročníku vybrala 5-členná porota Anasoft litera študentom 5 kníh:

Jozef Karika: Trhlina

Víťo Staviarsky: Rinaldova cesta

Silvester Lavrík: Nedeľné šachy s Tisom

Ondrej Štefánik: Som Paula

Ivana Gibová: Barbora, boch & katarzia

Študenti desiatich gymnázií ich od 9. októbra začali čítať, podľa záujmu si do školy pozývajú autorov na besedy. Každá škola vyberie do finále jednu knihu, po sčítaní hlasov bude známy víťaz. Hlasovanie sa končí 28. novembra 2017. Na slávnostnom vyhlásení delegovaní študenti z jednotlivých gymnázií udelia víťazovi Cenu René 2017.

Prvá z cyklu besied na gymnáziách, ktoré sa do Ceny René tento rok zapojili, bola na Gymnáziu Jura Hronca v Bratislave. Medzi prvákov a štvrtáčky prišla Ivana Gibová s Matúšom Mikšíkom, redaktorom jej knihy Barbora, boch & katarzia. Keďže viacerí z besedujúcich už knižku čítali, autorke kládli otázky „k veci“. Zaujímali ich postavy, zameranie na inakosť ich správania, prostredie, v akom sa pohybujú, ale aj miera autobiografie. Záujem študentov o súčasnú literatúru prekvapil aj ich slovenčinárku Beátu Peckovú.