Jana Beňová a Monika Kompaníková na veľtrhu v Lipsku

(13. – 16. 3. 2014)

Už tradične sa mesiac marec nesie v Lipsku v znamení Medzinárodného knižného veľtrhu. V tomto roku sa veľtrh konal v čase od 13. -- 16. 3. Prezentovalo sa tu 2194 vystavovateľov zo 42 krajín a uskutočnilo sa 3200 podujatí na 410 miestach.

Stánok Literárneho informačného centra zastrešoval 18 slovenských vydavateľstiev, ktoré dodali do expozície časť svojej produkcie. O naše knihy prejavili záujem nielen bežní návštevníci, ale hlavne prekladatelia a zahraniční vydavatelia.

Súčasnú slovenskú beletriu na veľtrhu reprezentovali úspešné autorky Jana Beňová a Monika Kompaníková.

Prvým podujatím bolo spoločné autorské čítanie slovenskej autorky Jany Beňovej a českej autorky Renáty Fučíkovej, spojené s diskusiou na tému Všetci hovoria o Európe. Konalo sa 14. marca v Ratskeller v Lipsku vo večerných hodinách od 20.00 – 21.00.

Na pôde veľtrhu v priestoroch Forum International sa 15. marca predstavili Jana Beňová a Monika Kompaníková, každá v samostatnom programe. Jana Beňová, laureátka Európskej ceny za literatúru, prezentovala knihu Preč! Preč! a Monika Kompaníková, nositeľka ceny Anasoft Litera, prezentovala knihu Piata loď, ktorá práve vyšla aj v nemeckom preklade Nadine Lenz vo vydavateľstve Stutz, Passau a vzbudila na veľtrhu zaslúženú pozornosť.

(dh, ms)

 

v stánku za stolom s Japoncom vpravo Monika Kompaníková
rozhovo v stánku V strede Jana Beňová Tretia zprava Monika Kompaníková