Jana Juráňová v Berlíne

V rámci série európskych literárnych čítaní, ktorú pripravuje Európske združenie národných kultúrnych inštitútov EUNIC so Zastúpením Európskej komisie v Berlíne, sa dňa 19. mája 2015 uskutočnilo podujatie Europa literarisch. Slowakei, na ktorom vystúpila známa slovenská autorka Jana Juráňová a predstavila knihu rozhovorov s Agnešou Kalinovou "Mojich 7 životov".

Za Zastúpenie Európskej komisie v Berlíne, kde sa podujatie konalo, uviedla podujatie Brigitte Domscheidt, večer moderovala zástupkyňa riaditeľa Literaturwerkstatt v Berlíne Christiane Lange. S príspevkom o slovenskej literatúre vydanej v nemeckých prekladoch vystúpila vedúca oddelenia zahraničných projektov Literárneho informačného centra Daniela Humajová. Autorka Jana Juráňová zaujímavo porozprávala o spolupráci s Agnešou Kalinovou na knihe, ktorá v nemeckom preklade Andrey Reynolds a Simona Grubera vyjde v roku 2016 v nemeckom vydavateľstve Gabriele Schaeffer Verlag. Táto výnimočná kniha rozhovorov zachytáva nielen život a osudy A. Kalinovej, ale aj dejiny celého turbulentného 20. storočia, najmä z pohľadu Európy. Ukážky zdiela predniesol nemecký literárny kritik a prekladateľ Peter Urban-Halle. Po rozhovore s autorkou a čítaní nasledovala živá diskusia. Životný príbeh A. Kalinovej otvoril početnému publiku priestor na debatu o mnohých zaujímavých politických a historických súvislostiach.

Brigitte Domscheidt     Daniela Humjová
     
Ukážky číta Peter Urban-Halle   Publikum

Slovensko sa dostalo na rad po tretí raz – v Berlíne sa tu už v predchádzajúcich rokoch úspešne prezentovali Pavol Rankov a Monika Kompaníková. Podujatie spoluorganizoval Slovenský inštitút v Berlíne vspolupráci s Literárnym informačným centrom.