Trvalé spomienky

Po sérii kníh vychádzajúcich ešte za života Júliusa Satinského (Čučoriedkareň, Polstoročie s Bratislavou, Chlapci z Dunajskej ulice) sa nám jeho zjav pripomenul v celej šírke, ale aj hĺbke znovu. Zaslúžil sa o to český vydavateľ Jan Kolář spolu s  Milanom Lasicom. Zborník spomienok, fotografií, karikatúr, listov, snov, causérií a iných textov pod názvom Bledomodrý svet Júliusa Satinského * Bleděmodrý svět Júliuse Satinského predstavil vydavateľ v Slovenskom inštitúte v Prahe 7. júna za účasti mnohých českých a slovenských umelcov, ktorí naňho s knihe spomínajú: okrem Milana Lasicu to boli Jiří SUCHÝ, Václav POSTRÁNECKÝ, Jiří KREJČÍK, Pavel TAUSSIG a iní. Prítomný bol aj veľvyslanec SR v Prahe Ladislav BALLEK.

Každý deň spomienka, kdekoľvek na ulici” – vyznal sa Milan LASICA. “Najazdili sme po Českej republike veľa kilometrov a vďaka navigátorovi Julovi bolo dosť aj tých zbytočných.” Václav POSTRÁNECKÝ nám zasa doprial spomienku na deň, keď bol svedkom Julovho neúnavného korčuľovania na štadióne celý celučičký deň, hoci stál vraj na korčuliach prvý raz. Ako to bolo možné? Nuž tak, že sa herec kŕčovito pridŕžal mantinelov. Neuveriteľné množstvo spomienok českých kolegov je živých aj preto, že Július Satinský figuroval na českých javiskách aj vo filme veľmi často. Filmový kritik Pavel TAUSSIG vyzdvihol najmä účinkovanie Satinského v komédii Prodavač humoru režiséra Jiřího KREJČÍKA z roku 1982.

Existuje ale aj chybička krásy na knihe o Júliusovi Satinskom, a tou je veľké množstvo tlačových a korektorských chýb. Redakčná príprava knihy si zaslúžila precíznejší postup.

Jarmila Wankeová