Jedna papá, druhá varí

 Pod nie najkratším, ale zato výstižným názvom Jedna papá, druhá varí, pritom jedna druhú baví sa objavili na knižnom trhu recepty „najlepšej kuchárky medzi speváčkami“ Gizely Oňovej, „okorenené anekdotami a doteraz nezverejnenými fotografiami“ herečky Magdy Pavelekovej, ktorá bola aj iniciátorkou celého projektu. Nie neúspešného, veď kuchárske knihy sú v móde, navyše, ak sú ich autormi známe osobnosti. Vydavateľstvo Belimex knižku uviedlo medzi čitateľov v decembri v Modre.

Príťažlivou, najmä pre našinca, je už samotná skutočnosť, že ide o recepty pomerne jednoduché, nie priveľmi náročné na prípravu, a ani peňaženku. Či už ide o rôzne polievky, nátierky, šaláty, hlavné jedlá alebo zákusky. A keďže postup dopĺňa aj údaj o dĺžke prípravy, stupeň náročnosti a nejedna dobrá rada, kniha je vhodným darčekom pre nejednu začínajúcu kuchárku.

Ale so záujmom si ju pozrie i ten, kto podľa nej asi nikdy variť nebude. Jednoducho slinky sa zbiehajú už len pri pohľade fotografie jedál a inšpiruje samotné rozdelenie do deviatich kapitol: Prázdninové jedlá, Babinec, Varíme na chate či dovolenke, Držíme diétu, Veľká noc, Vianoce, Rodinné akcie, Rezne, moje milé rezne a Kuchárka na vandrovke. A potom, úsmevné sú i poznámky na margo toho, ako ktoré recepty vznikli, či našli cestu k autorke. Napríklad, o niektoré sa pričinila jej medzinárodná rodina. Pri iných priznáva vplyvy vlastnej fantázie, experimentov, ale aj náhody

Nakoniec možno len súhlasiť s tvrdením Gizky Oňovej, že „recepty sú iba návodom ako začať variť, nie sú to zákony, ktoré treba striktne dodržiavať“. Veď to isté jedlo od tej istej kuchárky nemusí chutiť rovnako. Tobôž ak sa dá do varenia niekto iný. Čiže aj akceptácia komentáru o tom, že chuťovky s baklažánovou nátierkou môžu byť vhodným pomocníkom vydajachtivých gazdiniek, záleží na každom z nás. Ale ktohovie, veď stále platí, že láska ide cez žalúdok.

Elena Ťapajová