Jednu knihu roka napísal Pavel Vilikovský

Trendy autor zabalil knihu do ružovej obálky, vybral škandalóznu tému, ale nestačilo. Čitatelia prvenstvo dopriali osvedčenej značke, spisovateľovi Pavlovi Vilikovskému za dielo Čarovný papagáj a iné gýče. Predbehol tak Michala Hvoreckého, ktorého Plyš obsadil striebornú pozíciu. Dvojtýždenník Knižná revue vyhlásil výsledky pätnásteho ročníka čitateľskej ankety v kategóriách kniha, debut a vydavateľstvo. Trojicu ocenených najlepších kníh uzatvára Milan Rúfus so zbierkou Báseň a čas.

"Nenadúva sa mi hruď, že som prekonal Hvoreckého. Tam asi zohralo úlohu aj to, že Plyš vyšiel neskôr. Mne teda mohli čitatelia posielať hlasy dlhšie," obhajuje kolegu Pavel Vilikovský. Okrem toho Michalovým mladým literárnym priaznivcom podľa víťaza ich rýchle životné tempo nedovoľuje vystrihovať nejaké kupóniky a hlasovať v anketách. Možno keby sa dalo cez mobil.

"Vážim si každého čitateľa. Kritik je pre mňa tiež len čitateľ. Dôležitý je dialóg medzi ním a textom," vysvetľuje Vilikovský, prečo nerozlišuje, kto o jeho prvenstve rozhodol.

V kategórii debutov si zlatú pozíciu vypísala Petra Nagyová-Džerengová. Knižnú revue odoberá osem rokov a s napätím sleduje každú novinku na literárnom trhu. "Keď som v revue videla prvýkrát svoje meno, skoro som odpadla. Dlho som písavala do šuplíka a nikto to po mne nechcel čítať. Ani rodina. Neviete si predstaviť, čo pre mňa toto ocenenie znamená," žiarila šťastím autorka. Váži si kritikov aj čitateľov, ale píše najmä pre tých druhých. "Ak by ma čítalo pár desiatok ľudí, asi by som rozmýšľala, čo robím zle." Cena ľudí, ktorí prelúskali Chcem len tvoje dobro, je nezameniteľná. O zaslúženosti čitateľskej voľby chce presvedčiť už o dva týždne novou knihou.

Medzi vydavateľstvami už piatykrát za sebou na stupni víťazov stojí Ikar. Za ním nasledujú Slovart a Slovenský spisovateľ. Z dielne víťaza vzíde nová Džerengová, Slovenský spisovateľ najbližšie chystá novinky svojich najlepšie predávajúcich sa autorov Kataríny Gillerovej a Petra Bíleho.

ZUZANA KOMÁROVÁ

(Sme 20. 4. 2006, č. 91, roč. 15, str. 26)