Jesenná ruža pre Janu Bodnárovú

Keď sme začiatkom apríla 2019 pricestovali do Bologne na zatiaľ posledný medzinárodný knižný veľtrh detskej knihy, privítala nás smutná správa. Zomrel Livio Sossi. Výrazná osobnosť talianskeho literárneho života, jeden z najväčších talianskych a európskych odborníkov na detskú knihu. A jeden  z najvernejších fanúšikov slovenskej literatúry pre deti a mládež. Výstavisko bez jeho postavy náhliacej sa z pódia na pódium a podobnej vlkovi z kresleného ruského seriálu, vyzeralo nekompletné. Halami blúdili skupinky rozčarovaných mladých autorov a ilustrátorov, ktorí pricestovali do Bologne len kvôli konzultácii s ním a nečakaná novina ich ešte nedobehla.

Prečo spomíname na Livia Sossiho práve v súvislosti s udelením ceny Márie Ďuríčkovej 2020?  Livio a Jana Bodnárová, tohtoročná laureátka ceny, sa stretli na veľtrhu v Bologni a na Univerzite vo Forli, kde autorka v rámci dlhoročnej spolupráce s lektorátom slovenského jazyka absolvovala prekladateľský seminár a autorské čítanie spojené s premietaním jej vizuálnej tvorby. Stretnutie vyústilo do Liviovho úsilia presadiť vydanie Dievčatka z veže v Edizioni Salani a neuspel len pre zmenu majiteľa vydavateľského domu. Stalo sa, že k autorke nedoputovalo hodnotenie, ktoré na adresu jej tvorby krátko nato predniesol na prekladateľskej konferencii na univerzite v Udine, kde prednášal. Rekonštruujem svoje poznámky a teším sa, že môžem Janke odovzdať túto jesennú ružu od Livia práve teraz.

„Sledujem slovenské detské knihy, texty v preklade a ilustrácie aj knižný dizajn, už dlhé roky. Odporúčal som viaceré z nich talianskym vydavateľom. Nerád priznávam, že moje úsilie neprinieslo výsledky, aké som očakával. To, že talianska kultúra prechádza pomimo toho, čo tak nesmierne potrebuje na svoju regeneráciu a to pomimo jedinečných  tvorivých výstupov zameraných na dieťa pochádzajúcich z iných kultúr, som už zdôrazňoval viackrát. Tentoraz som však mimoriadne sklamaný. Ponúkal som vydavateľstvu dielo autorky, ktorá napĺňa moje najodvážnejšie predstavy o tom, ako má písať tvorca detskej literatúry. Jana Bodnárová, lebo o nej je reč, je všestranná umelkyňa, no navyše má vzácnu schopnosť rozpoznať obdobie, chvíľu, sekundu, keď sa dieťa ešte nachádza na pomedzí dvoch svetov, fantazijného a reálneho a plynulo prechádza z jedného do druhého. No Janu Bodnárovú tento moment nielen zachytí, ona  ho pre nás a hlavne pre iné deti zveční v jedinečnom umeleckom spracovaní. Prináša svedectvo, no najmä a hlavne ozajstné umenie.“

 

 

Foto: Soňa Uriková

 

 

Ilustrovaný diplom Daniely Olejníkovej pre Janu Bodnárovú.

 

 

  • Jesenná ruža pre Janu Bodnárovú - 0