Jozef Karika uzavrel svoj mafiánsky cyklus

Jozefa Kariku ako autora netreba predstavovať. 23. októbra rozprával v bratislavskom Martinuse o svojom najnovšom románe Čierny kruh: Koniec mafie, ktorý je zároveň ukončením Karikovho mafiánskeho cyklu.

Akcia prilákala mnoho autorových fanúšikov. Napriek tomu, že sa hovorilo o ťažších témach, diskusia, ktorú moderoval Dado Nagy, prebiehala v uvoľnenom duchu.

Čierny kruh: Koniec mafie je predbežne posledným dielom šesťdielneho cyklu o mafii. Autor však priznal, že ani to nie je úplne isté. O témach a historických udalostiach, ktoré v cykle mapuje, sa dá ešte veľa napísať.

Karikova knižná séria sa zaoberá pôsobením mafie v Ružomberku počas divokých deväťdesiatych rokov. Podobne ako predchádzajúce romány aj autorovo posledné dielo tematizuje korupciu, extrémizmus a skúma, kde je hranica medzi dobrom a zlom. Zároveň sa snaží čo najvernejšie popísať neistú dobu. V diskusii vysvetlil, že práve táto snaha o zachytenie deväťdesiatych bola pre neho hlavným impulzom k napísaniu celej série. Dado Nagy poznamenal, že túto etapu tak detailne ešte žiadny slovenský autor nezachytil.

Ku koncu diskusie sa Karika rozhovoril o svojom pohľade na slovenskú politiku, ktorej fungovanie mu príde mierne absurdné. Práve túto absurdnosť sa pokúsil zachytiť aj vo svojom novom románe. Tiež sa vyjadril, že korupcia úspešne pohltila celú slovenskú spoločnosť, a tak tu vzniká akýsi čierny kruh. Autora tiež fascinuje to, ako sa slušný človek dostane na stranu zla a ako sa vnútorne mení. Dado Nagy sa vyjadril, že Karikove knihy považuje za dôležité práve kvôli dobrému opisu ľudského prechodu na druhú stranu bez toho, aby si to uvedomil.

Síce je Čierny kruh: Koniec mafie posledným dielom série, podľa slov autora sa môže čítať aj ako samostatné dielo.

Aj keď má autor veľa námetov, nové dielo zatiaľ nechystá. Keďže dokončil svoj veľký cyklus, rozhodol sa chvíľu oddychovať. Na otázku, či plánuje napísať knihu aj o súčasnej politickej situácii, odpovedal záporne. No dúfa, že súčasnosť inšpiruje novú generáciu autorov.

 

Foto: Ester Vařáková

Zdroj: FB Kníhkupectvo Martinus - Bratislava