Júlia Kustos na Vyšehradskom literárnom štipendiu v Bratislave

Počas roku 2022 Literárne informačné centrum tradične privíta ôsmich rezidentov a rezidentky Vyšehradského literárneho štipendia. Prvá medzinárodná štvorica má už svoj šesťtýždňový pobyt v Bratislave za sebou a od začiatku septembra tu máme nového jesenného štipendistu a tri štipendistky, ktoré zostanú v Bratislave až do konca novembra.

Aktuálnu štvoricu mladých ľudí z krajín Vyšehradskej štvorky, ktorí sú aktívne činní na domácej literárnej scéne, budete mať možnosť osobne spoznať počas blížiaceho sa 7. ročníka medzinárodného literárneho festivalu Novotvar, kde vystúpia v rámci spoločnej diskusie s názvom Bratislava: miesto ako stvorené na literárnu tvorbu? Máme radosť, že Vám ich predtým môžeme o čosi viac priblížiť.

Rezidentkou, ktorá reprezentuje maďarskú literárnu scénu, je mladá poetka, editorka a prekladateľka Júlia Kustos (1996) pochádzajúca z mesta Szombathely. Od roku 2014 žije v Budapešti, kam ju pritiahlo vysokoškolské štúdium a aktívna účasť na kultúrnom živote v meste, píše tu a pracuje. Okrem vlastnej tvorby pôsobí ako nezávislá redaktorka a prekladá z anglického jazyka. V roku 2018 získala jedno z najprestížnejších literárnych ocenení pre začínajúcich autorov Tvorivé štipendium Zsigmonda Móricza. V apríli 2022 vydala prvú knihu, básnickú zbierku s názvom Hullámtörő (Jelenkor Kiadó). Pri tvorbe ju inšpiruje najmä príroda, výtvarné umenie a literatúra. V súčasnosti pracuje na viacerých paralelných projektoch: má rozpracované prozaické dielo, veršovaný román a píše nové básne. Nech sa jej pri tom v Bratislave darí!

Foto: Máté Péter