Kardinál Ján Chryzostom Korec očami vydavateľstva

Kardinál Ján Chryzostom Korec je jedinečná osobnosť nášho národa. Dokazuje to i významná udalosť pre Cirkev na Slovensku ako aj vyznamenanie pre celý slovenský národ: pápež Ján Pavol II. pozval slovenského kardinála v marci 1998, aby jemu i spolupracovníkom Rímskej kúrie dával vo Vatikáne duchovné cvičenia. V ďakovnom liste Ján Pavol II. napísal: „Z Vašich slov sme si mohli hojne oživiť múdrosť biblickej a liturgickej náuky a zároveň aj osobnú skúsenosť svedka, ktorého viera prešla tvrdou skúškou a bola očistená ako zlato v ohni. Toto svedectvo... bolo pre mňa a pre mojich spolupracovníkov neobyčajným, veľmi vzácnym darom Božej prozreteľnosti.“

Dovolím si parafrázovať a povedať, že aj pre väčšinu nás všetkých Slovákov doma i v zahraničí je otec kardinál Ján Chryzostom Korec darom. Je to prvý kardinál „nášho rodu“, ktorý celý svoj život prežil s nami a pre nás na Slovensku. Stál na strane svojho presvedčenia v každom čase aj v tom najťažšom. Vieme, že bol za to nespravodlivo odsúdený a osem rokov väznený (1960-1968), zaradený do tretej nápravnovýchovnej skupiny ako by bol ťažký zločinec, mnohokrát týždne na samotke. Po návrate pracoval ako robotník v ťažkých podmienkach. Neskôr, keď sa svet o jeho hrdinských postojoch dozvedel, dostal niekoľko doktorátov zahraničných univerzít. Štátne orgány by mu dovolili vycestovať a prevziať ocenenie, ale otázka bola, či by ho pustila naspäť. Aj tu volil kardinál službu tajnej Cirkvi na Slovensku ako pomerne pohodlný život v zahraničnej emigrácii. A v týchto neprajných podmienkach literárne tvoril a neúnavne sa venoval aj pastorácii mnohých veriacich z celého Slovenska, najmä však mládeži – samozrejme v tajnosti.

Mám tu česť byť v osobnom kontakte s kardinálom Korcom už dvadsaťdva rokov. Najprv pri stretnutiach na známej Vilovej ulici v Petržalke, kde býval v dvojizbovom byte, a od decembra 1989 v spolupráci vo vydavateľstve LÚČ. Kardinál Korec píše od svojho teologického štúdia až dodnes. Jeho hlavné témy sú z oblasti teológie, filozofie a histórie. Knižne mu vyšlo po roku 1990 osemdesiatjeden prác, z toho v zahraničí deväť v siedmich jazykoch. Jeho knihy vydali viacerí vydavatelia, ale najviac ich vyšlo v LÚČ-i – šesťdesiatpäť, viaceré aj vo viacnásobných vydaniach. Pre zaujímavosť: počet knižne publikovaných strán kardinálových kníh, ktoré vyšli v prvom knižnom vydaní vo vydavateľstve LÚČ je 14178 strán. Počet vytlačených kníh, ktoré vyšli len vo vydavateľstve LÚČ predstavuje asi stošesťdesiattisíc výtlačkov. Pokiaľ ide o predaj, najúspešnejšia je jeho autobiografia Od barbarskej noci, ktoré vyšlo v troch vydaniach v celkovom náklade osemdesiattisíc exemplárov, vrátane zahraničných vydaní v šiestich jazykoch (v talianskom, francúzskom, anglickom, nemeckom, poľskom a chorvátskom). Zaujímavé na jeho tvorbe sú i samizdatové vydania, vyšli v úctyhodnom počte – presne stodvadsať; sedemdesiatdeväť na Slovensku a štyridsaťjeden v zahraničí: v Kanade, v Rakúsku, v Poľsku a Taliansku.

Tento kratučký pohľad vydavateľa je len veľmi skromným pripomenutím si, kto kardinál Korec je a čo vytvoril pri príležitosti jeho životného jubilea – osemdesiatpäť rokov života, ktoré oslávi 22. januára. Najlepšie ho spoznáme, keď si prečítame niektoré jeho knihy – a to ho aj najviac teší, keď vidí záujem o svoje dielo – písal ho totižto s láskou k človekovi a úctou k životu a Bohu.

Anna Kolková, šéfredaktorka vydavateľstva LÚČ