Katarína Kucbelová v Lipsku

V čase od 17. – 20. marca 2016 sa konal medzinárodný knižný veľtrh v Lipsku, ktorý sa teší mimoriadne veľkej obľube odbornej verejnosti aj publika. Na stretnutie s knihami, autormi a vydavateľmi prišlo na veľtrh 260.000 návštevníkov, čo je o 9000 viac ako vlani. Pritom počet vystavovateľov oproti minulému roku mierne poklesol. Na fórach výstaviska, ale aj v meste, v knižniciach, kaviarňach a ďalších priestoroch sa predstavilo čítaním zo svojich diel vyše 3000 autorov. Lipskú knižnú cenu získal Guntram Vesper za memoárové rozprávanie pod názvom Frohburg – toto jeho tisícstranové dielo pozoruhodným spôsobom zachytáva históriu Nemecka v 20. storočí.

Slovenský stánok v hale 4, D 404, bol síce rozlohou veľmi malý, mal len 4 m2, zato však každý deň priťahoval pozornosť mnohých návštevníkov, ktorých zaujímala predovšetkým súčasná literatúra, knihy o histórii a o krajine, preklady slovenských diel do nemčiny aj možnosti zakúpiť si slovenské knihy či učebnice slovenčiny v Nemecku.

Známa slovenská poetka Katarína Kucbelová sa predstavila v priestoroch výstaviska v hale 4 na fóre Ostsüdost 17. 3. v čase od 13.00 – 14.00 na podujatí s názvom Er weiss, was er machen wird / Vie, čo urobí. Presne tak sa volá aj najnovšia zbierka K. Kucbelovej, z ktorej autorka predniesla niekoľko básní. Tie v nemeckom preklade Evy a Simona Gruberovcov prečítala Stefanie Bose. Autorku publiku formou rozhovoru predstavila moderátorka podujatia Daniela Humajová. Prezentáciu pripravilo Literárne informačné centrum s podporou Honorárneho konzula Slovenskej republiky pre Sasko a Durínsko a zúčastnil sa na nej aj honorárny konzul Dr. Albrecht Tintelnot s manželkou, riaditeľka SI Berlín Viera Polakovičová a ďalší hostia.

(dh)

 

 

  • Katarína Kucbelová v Lipsku - 0
  • Katarína Kucbelová v Lipsku - 1
  • Katarína Kucbelová v Lipsku - 2