Kate cestuje v čase

Som amatérska historička, odborníčka na Francúzsko,“ smeje sa britská spisovateľka Kate MOSSOVÁ, ktorá prišla do Bratislavy uviesť svoj najnovší bestseller Hrobka. „Už dvadsať rokov žijem s rodinou striedavo v západnom Sussexe v Anglicku a v Carcassonne na juhozápade Francúzska. A keďže sa v mojich knihách prelína minulosť s prítomnosťou, zaujalo ma štúdium práve francúzskej histórie. V predchádzajúcej knihe Labyrint, ktorý bol preložený do 35 jazykov, som sa vrátila do 13. storočia, v Hrobke do 19. storočia. V pripravovanej knihe to bude obdobie druhej svetovej vojny. Inak, keby som si mala vybrať, tak by ma lákalo žiť v 13. storočí, ešte pred križiackymi výpravami. Ale nemám nič ani proti 21. storočiu,“ tvrdí.

Bratislava bola jej šestnástou zastávkou na propagačnej ceste ku knihe Hrobka. Absolvovala ju spolu so svojím manželom – spisovateľom, učiteľom a tlmočníkom Gregom, stretla sa so študentmi anglistiky, novinármi a so svojimi čitateľmi na autogramiáde v Panta Rhei v Poluse.

Útla plavovláska, ktorej meno evokuje spomienku na známu modelku, píše recenzie a fejtóny pre britské noviny a časopisy, ale aj pre rozhlasové a televízne vysielanie BBC . Spolu s manželom sú zakladateľmi Chicesterského spisovateľského festivalu a je spoluzakladateľkou a čestnou riaditeľkou Orange Prize for Fiction.

-eť-