Každý človek je jeden vesmír

Spomedzi mnohých podujatí, ktoré pripravuje kníhkupectvo Artforum, bolo dňa 24. 10. 2019 zaujímavé uvedenie novej knihy Juraja Kováčika Všetky jeho svety, ktoré moderoval Dado Nagy.

Román Juraja Kováčika je príbehom o láske a smrti, ktorý však nie je univerzálny. Pri jeho sledovaní sa čitateľ ponára do komplexu navzájom prepojených motívov a tém z oblasti kvantovej fyziky, paralelných svetov a antropologickej teórie. Už v úvodnej časti sa nachádza mýtus o Orfeovi a Eurydike, ktorý sa prelína s nasledujúcim príbehom a po dočítaní knihy posúva vnímanie celého románu o kúsok ďalej.

Príbeh slovenského autora sa odohráva v Írsku, ale je to preto, že podľa autora nie dôležité, aby dej prebiehal na Slovensku, keďže krajina tu funguje iba ako kulisa. Hlavná postava Andrej Kľučinský je teoretický fyzik, žije v Dubline, jeho manželka Emily je Angličanka, antropologička. Téma lásky a smrti vychádza v Kováčikovom príbehu z vedeckých faktov, ale prezentuje ju spôsobom, ktorý je lyrický a komorný. Autor v ňom prepája teóriu kvantovej fyziky s motívom straty manželky vedca Andreja zaoberajúceho sa témou paralelných svetov a prechodom do nich. Ten nájde vďaka skúmaniu paralelných vesmírov spôsob, ako napraviť chyby, ktorých sa dopustil a cestu znovunájdenia lásky, o ktorú prišiel.

Lenže paralelný svet je iný a hoci je len trochu odlišný, tak je v podstate všetko iné, aj jeho láska aj on je iný, čo úplne mení základnú situáciu. To je vlastne zápletka príbehu, ktorá je napriek množstvu teórie veľmi poetická.

Pri čítaní románu, ktorý výnimočnosť fantastiky využíva na to, aby realita bola ešte výraznejšia, čitateľa dej nesmierne strháva. Má pocit, že knihu musí prečítať ešte raz, pretože v ňom rezonuje niečo nedopovedané, niečo, čo ho núti naďalej o téme premýšľať.