Kniha, akú nenapíše každý

Všetky deti sú tvorivé, no nie zo všetkých sa stanú umelci. Publikácia Čím chceš byť? Umelec? je venovaná detskej tvorbe známych umelcov a umelkýň.

Publikácia Čím chceš byť? Umelec?, venovaná detskej tvorbe známych slovenských vizuálnych umelcov a umelkýň viacerých generácií, je plná doteraz nepublikovaných prác.

Kniha o detskej tvorbe môže evokovať všeličo. Publikácia Čím chceš byť? Umelec?  obsahuje na neveľkom rozsahu 240 strán značne komplexný a mnohovýznamový záber fenoménov slovenskej výtvarnej scény a detskej tvorivosti ako všeobecného fenoménu. Podľa autoriek, uznávaných galerijných pedagogičiek Daniely Čarnej Lucie Kotvanovej, sú všetky deti tvorivé, no nie zo všetkých sa stanú umelci.

Kniha okrem iného odkazuje na význam podpory každodennej „malej“ tvorivosti v jej rozmanitých podobách, pretože tvorivosť má aj mimo sveta umenia dôležité miesto a podporovať ju sa rozhodne oplatí. Publikácia zachytáva podoby detskej tvorby vo forme rozhovorov o detstve s 26 umelcami a umelkyňami.

Jednotlivé profily umelcov nezvyčajne širokého spektra – od Mednyánskeho po Cséfalvaya – sú intelektuálnym lifestylovým ponorom do umeleckých osudov s jemne bulvárnym nádychom. Plytký bulvár však rozhodne nečakajte.

Viacero informácií obsiahnutých v knihe je vzájomne prepojených, odkazuje na ďalšie relevantné výskumy a projekty. Rozsiahly poznámkový aparát umožňuje aktívnemu čitateľovi dosiahnuť požadované hĺbky a prezrádza systematický výskum a záujem autoriek preskúmať tému umenia a detstva z čo najrozmanitejších (ale stále zmysluplných) uhlov.

Zdá sa, že tento typ kombinácie štúdia vedeckej literatúry a „oral history“ jedinečných príbehov si v našom literárnom priestore získava čoraz väčšiu popularitu.

Kniha s úvodnou vedeckým jazykom písanou štúdiou by isto bez 26 rozhovorov a osobných zápiskov stratila z údernosti. Rozhovory síce fungujú aj jednotlivo, syntetické prepojenie im však pridáva dôležitosti. Jedným rizikom takéhoto projektu je šliapnutie vedľa pri výbere konkrétnych osobných príbehov.

Z knihy sa o konkrétnom kľúči výberu nedozvedáme, môžeme predpokladať, že by malo ísť o osoby so zachovaným archívom, ktorý je v niečom prínosný pre tému ako celok, pracujú s témou detstva ako takou a sú etablovaní na umeleckej scéne.

Kniha je navyše vkusným objektom sama osebe, plná doteraz nepublikovaných prác známych umelcov.

Ak si myslíte, že „takú knihu by napísal každý“, môžem vás ubezpečiť, že to tak nie je, že táto publikácia je naozaj vydareným odborným počinom po všetkých stránkach a verím, že jej štúdium bude v budúcnosti patriť k všeobecnému rozhľadu v danej téme.

 

Zastúpení umelci a umelkyne:

Peter Barényi, Maria Bartuszová, András Cséfalvay, Ladislav Čarný, Radovan Čerevka, Ľubomír Ďurček, Pavlína Fichta-Čierna, Květa Fulierová, Daniel Fischer, Juraj Gábor, Oto Hudec, Jana Kapelová, Daniela Krajčová, Otis Laubert, Zorka Lednárová, Stano Masár, Ladislav Mednyánszky, Michal Moravčík, Svätopluk Mikyta, Ilona Németh, Vladimír Popovič, Peter Rónai, Veronika Rónaiová, Rudolf Sikora, Viliam Slaminka, Emöke Vargová

 

Zuzana Duchová (1980)

Kurátorka a publicistka. Študovala vedu o výtvarnom umení na FiF UK v Bratislave a Universitäat Wien. Pracuje pre Creative Europe Desk Slovensko, kde sa zaoberá projektovým manažmentom kultúrnych projektov a grantami. Kurátorka a hýbateľka projektu salonik.sk.

 

 

Daniela Čarná, Lucia Kotvanová: Čím chceš byť? Umelec? Detská tvorba umelcov

Bratislava: Slovart / KHB, 2021

 

Ilustrácia: András Cséfalvay:  Bez názvu, okolo 2000 (vek 14 – 15 r.)

 

 

 

  • Kniha, akú nenapíše každý - 0