Kniha Pohyb k nehybnosti sa umiestnila v ankete Kniha roka denníka Pravda 2018

Osobnosti slovenskej literatúry v ankete Kniha roka denníka Pravda tento rok ocenili v kategórii "pôvodná tvorba" knihu Literárneho informačného centra Pohyb k nehybnosti. Publikácia vychádza z bohatého archívu fotografií Antona Šmotláka (1920 – 1979), na ktorých zaznamenal oficiálny aj neoficiálny literárny život na Slovensku v dvoch desaťročiach,  a pripravili ju literárni vedci Vladimír Petrík a Vladimír Barborík. Pripájame niekoľko vyjadrení, viac nájdete na priloženom linku.

Veronika Šikulová
spisovateľka a knihovníčka

Vladimír Barborík, Vladimír Petrík: Pohyb k nehybnosti. Literárny život od začiatku 60. do konca 70. rokov objektívom Antona Šmotláka (LIC 2018) Opäť priestor a spôsob, ako povedať o histórii slovenskej literatúry a cez ňu aj o spoločnosti či krajine.

 

Peter Darovec
literárny vedec, vysokoškolský pedagóg

Vladimír Barborík, Vladimír Petrík: Pohyb k nehybnosti. Literárny život od začiatku 60. do konca 70. rokov objektívom Antona Šmotláka (LIC 2018) Výber z fotografií z pozostalosti Antona Šmotláka, ktorý sa v 60. a 70. rokoch 20. storočia venoval aj záznamu literárneho života svojej doby. Výpovedné fotografie dopĺňajú pôvodné literárnohistorické texty Vladimíra Barboríka a Vladimíra Petríka.

 

Radoslav Passia
literárny vedec, publicista

Vladimír Barborík, Vladimír Petrík: Pohyb k nehybnosti. Literárny život od začiatku 60. do konca 70. rokov objektívom Antona Šmotláka (LIC 2018)
V poslednej knihe, na ktorej sa ako spoluautor podieľal vlani zosnulý literárny historik Vladimír Petrík, symbioticky spolunažívajú text, fotografia a knižná grafika. Publikácia avizuje nielen fotografické portfólio Antona Šmotláka, ale aj ponúka stručné, no komplexné predstavenie literárneho života v danom období.

Celý text nájdete na webe denníka Pravda: https://kultura.pravda.sk/kniha/clanok/495190-kniha-roka-2018-vitazi-v-znameni-storocnice-ceskoslovenska/