Kniha roka 2003 - Vaši víťazi

Slávnostné odovzdávanie cien 13. ročníka ankety Kniha roka 2003 sa konalo 27. apríla v Klube slovenských spisovateľov v Bratislave a poskytlo milú príležitosť, aby sa znova po roku stretli v priateľskej atmosfére vydavatelia, autori a ostatní priaznivci kníh. Hlasy čitateľov podporili dlhoročný partner tohto podujatia Incheba, a. s., vďaka priazni jej generálneho riaditeľa Ing. Alexandra Rozina a Združenie vydavateľov a kníhkupcov SR v osobe jeho prezidenta Dr. Alexiusa Austa. Ceny vyhotovila výtvarníčka Eva Fišerová. Desiatich čitateľov, ktorí poslali hlasy do ankety, vyžrebujeme a odmeníme knižkami.

Prvenstvo v kategórii Vydavateľstvo roka 2003 získal Ikar s vlaňajšou produkciou takmer 300 titulov. Prezident ZVK SR Alexius Aust zaželal riaditeľke Ing. Valérii Malíkovej pri odovzdávaní ceny, aby Ikar aj vďaka jej nápadom naďalej získaval čo najviac čitateľov.

Riaditeľ vydavateľstva Slovenský spisovateľ Martin Chovanec sa mohol tešiť naraz z dvoch ocenení - z prvého miesta v kategórii Kniha roka za Sladký jed Vlada Haratíka a druhého miesta Vydavateľstvo roka. Na otázku, či je vydávanie knižiek preňho, ako pre bývalého horolezca, dostatočnou adrenalínovou náhradou, odpovedal: ,,Ak sa adrenalínový šport rovná takmer infarktu, tak áno!"

Úsmevy na tvárach Dušana Dušeka (druhé miesto Kniha roka: Vták na jednej nohe) a riaditeľa Vydavateľstva Slovart Juraja Hegera vyjadrujú spokojnosť z dobrej spolupráce. Predchádzajúcu knižku Pešo do neba nazval Dušan Dušek na pamäť svojej záhoráckej babičky, ktorá sa iste dostala do neba. Vták si udržiava teplo schúlený do vajíčka, stojac na jednej nohe. Autorovým prianím je, aby takéto teplo pociťovali čitatelia vždy, keď siahnu po jeho textoch.

Autor víťaznej Knihy roka 2003 Vlado Haratík sa prizerá na uzatváranie stávky, či jeho kniha poviedok z lekárskeho prostredia MUDr. Láska (Slovenský spisovateľ), ktorá je na pultoch kníhkupectiev len od apríla, bude rovnako úspešná ako Sladký jed.

Edo Chmelár (Svet nie je na predaj - 3. miesto Kniha roka 2003) ako autor vždy niečím prekvapí, ktovie, čo vyťahuje na svojho vydavateľa Jána Bienika z Eko-konzultu. Alebo si len ukrýva pero Porsche, ktoré oceneným autorom venoval náš sponzor?

Aron Maxell (Pavučina - 1. miesto Debut roka 2003) nezostal utajený za svojím pseudonymom ako vlaňajší víťaz v tej istej kategórii Maxim E. Matkin rovnako z Vydavateľstva Slovart.

Monika Kompaníková svojím Miestom pre samotu obsadila 3. miesto za Debut roka 2003. Našich začínajúcich autorov reprezentovala na 11. ročníku Medzinárodného knižného festivalu v Budapešti.

Foto Peter Procházka


 

Slávnostné vyhlásenie výsledkov čitateľskej ankety Kniha roka 2003 sa uskutočnilo v Klube spisovateľov na Laurinskej ulici v Bratislave dňa 27. apríla 2004 o 10.00 hod. Čitateľskú anketu už po trinásty krát vyhlásila redakcia dvojtýždenníka o nových knihách Knižná revue.

 

Výsledky ankety KNIHA ROKA 2003:

Kategória Kniha roka

  1. V. Haratík: Sladký jed (Slovenský spisovateľ)
  2. D. Dušek: Vták na jednej nohe (Vydavateľstvo Slovart)
  3. E. Chmelár: Svet nie je na predaj (Eko-konzult)

Kategória Vydavateľstvo roka

  1. Ikar
  2. Slovenský spisovateľ
  3. Kalligram

Kategória Debut roka

  1. A. Maxell:Pavučina (Vyd. Slovart)
  2. J. Lenčová: Belasé záblesky (Knižné centrum)
  3. M. Kompaníková: Miesto pre samotu (L. C. A.)

Reportáž z vyhlásenia Knihy roka prináša Knižná revue č. 10/2004,
ktorá vychádza 12. mája 2004.

(suba)