Knižný trh sa po zlých časoch stabilizoval

Za prvé tri kvartály roku 2006 hlásil Štatistický úrad obrat maloobchodu s knihami, novinami a kancelárskymi potrebami necelé 2 miliardy. Je to síce len polovica z vlaňajších 3,9 miliardy, v posledných mesiacoch roka sa však kníh predáva výrazne viac.

Podľa prieskumu je každým šiestym darčekom kniha. Ľudia sú za peknú knihu ochotný zaplatiť viac.

BRATISLAVA. Knižný trh sa pomaly dostáva na úroveň spred roka 2004, keď sa knižný maloobchod prepadol takmer o polovicu oproti roku 2002.

Za prvé tri kvartály roku 2006 hlásil Štatistický úrad obrat maloobchodu s knihami, novinami a kancelárskymi potrebami necelé 2 miliardy. Je to síce len polovica z vlaňajších 3,9 miliardy, v posledných mesiacoch roka sa však kníh predáva výrazne viac. Celkové údaje za rok 2006 budú najskôr o mesiac.

„Ľudia sú ochotní dať aj viac za knihu, ktorá je kvalitná aj graficky pekne urobená,“ myslí si Valeria Malíková, riaditeľka vydavateľstva Ikar.

V predvianočnom období sa takého knihy kupujú ako darčeky. Podľa vlaňajšieho prieskumu Literárneho informačného centra darovaná je každá šiesta kniha.

Ikar mal vlani o 10 percent vyššie tržby oproti roku 2005. Zvýšil sa aj počet predaných kusov. „Mali sme lepšiu konšteláciu titulov, väčšie šťastie na autorov,“ vysvetľuje Gabriela Belopotocká z vydavateľstva.

Vydavateľstvo Slovart rekordný obrat z roku 2005, keď malo niekoľko bestsellerov od autorov ako Dan Brown či Matkin, asi nedosiahne.

„Pokles je však oveľa menší, než som očakával, “ hovorí riaditeľ Juraj Heger.

Z produkcie Slovenského spisovateľa sa najlepšie predávali autori Katarína Gillerová a Dick Francis.

„Viac ako 2-tisíc intelektuálov na Slovensku pre knihy takého Vilikovského nemáme, “ povedal riaditeľ vydavateľstva Martin Chovanec.

Vydavateľ Koloman Kertézs Bagala hovorí, že tento rok sa podobal vlaňajšku. Záujem o knihy vydavateľstva LCA je počas celého roka, vianočný predaj nie je až taký významný. „Naša produkcia nie je stavaná na hity,“ hovorí.

Michal Meško, konateľ internetového kníhkupectva, povedal, že jeho obrat sa oproti vlaňajšku zvýšil o 200 percent.

 

Na knihy bude menej peňazí

Podmienky na zisk grantov z ministerstva kultúry na vydávanie kníh a časopisov sa oproti minulému roku výrazne nemenia.

Zmenilo sa však zloženie grantových komisií a až o tretinu balík na celú oblasť umenia.

Suma vyčlenená v grantovom systéme na divadlo, výtvarné umenie, hudbu či literatúru klesla z vlaňajších 157 miliónov na asi 100 miliónov.

Martin Chovanec zo Slovenského spisovateľa hovorí, že grantový program je nastavený pre malé vydavateľstvá, lebo neuznáva režijné náklady. Navyše sa podľa neho po udelení grantu už nikto nezaujíma, či sa kniha aj predáva. Preto sa podľa neho často podporia okrajové projekty nevý­znamných vydavateľov.

Valeria Malíková z vydavateľstva Ikar hovorí, že delenie grantov je do istej miery klientelistické.

Väčšiu úlohu štátu by videla v nákupe knižného fondu pre školy. „Knižnice v školách dnes prakticky neexistujú, školy na ne nemajú.“

Granty sa aj tento rok budú dávať na tvorbu a vydávanie literatúry a časopisov pre deti a mládež, na pôvodnú i prekladovú umeleckú i spoločensko-vednú literatúru.

(zu)

Uvažuje sa o nižšej DPH na knihy

Za knihy by sa mohla od roku 2008 platiť nižšia sadzba DPH, pripustil hovorca ministerstva kultúry Jozef Bednár. DPH na knihy sa u nás v roku 2004 zvýšila na jednotnú úroveň 19 percent.

Európske krajiny okrem Dánska majú DPH na knihy zníženú, v Nórsku, Poľsku či Británii je nulová. V Česku a Maďarsku je to 5 percent. Šéf Združenia vydavateľov a kníhkupcov Alexius Aust tvrdí, že ministerstvo sľúbilo rokovať o 1 0-percentnej DPH.

Ministerstvo financií oficiálny návrh rezortu kultúry nedostalo. Jeho hovorca Miroslav Šmál však upozornil, že peniaze by v rozpočte chýbali.

Riaditeľ vydavateľstva Slovenský spisovateľ Martin Chovanec by zmenu považoval za dobrý signál od vlády. Upozornil, že autor dostane z predaja len asi 7 percent, kým štát 19. Zmena by podľa neho podnikaniu trochu pomohla - hoci ceny kníh by asi neklesli.

Šéfka vydavateľstva Ikar Valeria Malíková povedala, že o pár percent nižšia DPH by už nepomohla spotrebiteľom ani vydavateľom. „Kupujúci si na vyššie ceny kníh zvykli.“

Zuzana Uličianska