Knižný veľtrh vo Viedni po prvýkrát: 20. – 23. 11. 2008

Medzinárodný veľtrh pre odbornú i laickú verejnosť pod názvom BUCH WIEN 08 sa bude konať po prvýkrát vo Viedni v dňoch 20.- 23. novembra 2008 (Messe Wien, hala B, Messeplatz 1, Viedeň).

Bude to najväčšie knižné podujatie (na ploche 7 tisíc m2) zamerané na predstavenie knižných noviniek zo stredoeurópskych a východoeurópskych krajín, najmä z Rakúska, Slovenska, Maďarska, Bulharska, Rumunska, Chorvátska a zo Srbska. V spoločnosti popredných rakúskych a nemeckých vydavateľstiev sa predstaví vyše 200 literátov (nielen z krajín, ktoré majú svoju expozíciu, ale napr. aj z Turecka, Albánska a Bosny) na takmer 200 podujatiach vo výstavnej hale a na ďalších miestach Viedne, napríklad aj v Burgtheatri.

Veľtrh je pokračovateľom myšlienky Týždňa kníh na viedenskej radnici z uplynulých rokov. Jeho rámec rozširuje aj čitateľský týždeň Lesefestwoche v dňoch 17. - 23. novembra. V rámci neho sa čitateľom a širokej kultúrnej verejnosti ponúkajú medzinárodné stretnutia s autormi a knihami všetkých žánrov – od beletrie, umenovedy, literatúry faktu, detskej a mládežníckej literatúry, vedeckých publikácií cez príručky, kuchárske knihy, cestopisy, sprievodcov, kalendáre až po knihy na počúvanie.

Účasť prisľúbili okrem iných Iľja Trojanov, vo Viedni žijúci Bulhar, ktorý podujatie aj otvorí, ďalej kandidát na Nobelovu cenu Ismail Kadaré. Veľtrhu sa zúčastní aj Péter Esterhászy z Maďarska, úspešná nemecká autorka, kabaretistka a novinárka Elke Heidenreichová, taliansko-americká autorka kriminálnych románov Donna Leonová a nositeľka j literárnej ceny Man Booker Prize za rok 2007 Anne Enrightová.

Slovenská republika bude mať zastúpenie v stánku Literárneho informačného centa na ploche 21 m2. S hudobným sprievodom budú počas literárneho večera čítať zo svojich najnovších diel Jana Beňová, Marián Hatala a Ivan Štrpka. Pod mottom „Poznáte Slovensko?“ sa na veľtrhu bude prezentovať vydavateľstvo Dajama. Mladým čitateľom sa 21. 11. v Rakúskom kultúrnom centre predstaví Ján Uličiansky s knihou Kocúr na kolieskových korčuliach. S ilustrátorom Milošom Koptákom usporiadajú v ten istý deň dopoludnia tvorivú dielňu vo viedenskej škole.

Ďalším lákadlom budú nepochybne čítania na katamaráne Twin City Liner. Na jeho palube sa dňa 22. 11. budú plaviť z Viedne do Bratislavy spisovatelia zo Slovenska, Čiech, Maďarska, Rakúska a Nemecka. Po vylodení v Bratislave budú pokračovať v diskusii v Café Reduta, kde si ich budú môcť vypočuť aj Bratislavčania a získať autogramy spisovateľov.

Jedenásť viedenských kníhkupectiev bude na veľtrhu prevádzkovať spoločné veľtržné kníhkupectvo, v ktorom si na ploche 400 m2 bude možné ihneď kúpiť vystavené knihy.  V tomto kníhkupectve môžu predávať aj vydavatelia z iných krajín svoje knihy vydané v nemeckom jazyku.

Organizátori Buch Wien 08 pripravujú spoločnú iniciatívu s vydavateľmi a Bank Austria – ocenenie spisovateľov literárnou cenou, na ktorú boli kandidovaní po dvaja autori  zo 16 krajín. Z nich medzinárodná porota vybrala desať nominantov na ocenenie. Medzi nimi sú obaja súťažiaci slovenskí autori. Slávnostné vyhlásenie cien bude 20. 11. na Gala programe v kine Metro. Víťaz získa finančnú odmenu 7 000 Eur a možnosť publikovať svoju knihu v nemeckom jazyku, autori na druhom a treťom mieste budú môcť svoje dielo tiež vydať v nemčine a ďalší siedmi autori získajú štipendium Kulturkontaktu v rámci programu Písanie v rezidencii.

Vstup na knižný veľtrh je za vstupné (jednodňové 8,50 Eur, on-line lístok 6 Eur, zľavy pre deti a študentov) a organizátori sľubujú okrem možnosti nakúpiť si knihy skutočne pestrý a bohatý program.

 

Podrobnejšie informácie a program nájdete na stránkach:   www.buchwien.at    www.lesefestwoche.at