Kopták končí s ilustráciami pre deti

V priestoroch galérie TOTO! je galéria na Moskovskej ulici v Bratislave otvorili 12. septembra výstavu knižných ilustrácií s názvom Od zajtra neilustrujem. Ich autorom je slovenský umelec Miloš Kopták. Akcia prilákala mnoho fanúšikov knižnej ilustrácie a otvorili ju príhovory kurátorky galérie Idy Želinskej, hosťujúcej kurátorky a historičky umenia Evy Trojanovej a samotného autora. Akciu finančne podporil Fond na podporu umenia.

Návštevníci si môžu pozrieť diela z detských kníh, ako sú napríklad Africké rozprávky od Kama Sywora Kamanda, Malá princezná Jána Uličianskeho, Slovo pred slovom. Proglas pre deti a rodičov od Daniela Pastirčáka alebo Včelár, ktorej autorom je sám Kopták. Výtvarník sa však nezameriava iba na detskú ilustráciu, ale je aj autorom viacerých knižných obálok, napríklad autobiografickej knihy Džin od Martina Šimečku.

Pri príležitosti otvorenia výstavy Miloš Kopták oznámil, že sa rozhodol skončiť s ilustrovaním detských kníh. To však neznamená, že na túto oblasť kompletne zanevrie, no plánuje sa jej venovať prevažne na platforme TOTO! je galéria a v ilustrátorskom výskume. Vyjadril sa, že ilustrovanie pre deti ho už nenapĺňa, má pocit, že v tejto oblasti dosiahol maximum a cíti, že je čas prestať. Stále ho však baví ilustrovať knihy pre dospelých a je otvorený možnej spolupráci s autormi.

Vystavené diela sú výberom z jeho najobľúbenejších knižných projektov. Na mnohé z nich je hrdý a považuje ich za svoje najlepšie práce. Kopták priznal, že najťažšou fázou celého ilustračného procesu sú prvé momenty, keď sa snaží knihu umelecky uchopiť a rozhoduje sa, ako k dielu pristúpi, nájde súzvuk medzi sebou a textom, a zároveň neprekričí hlas spisovateľa. Vždy ho bavila náročná literatúra, ktorá šla do hĺbky.

Výstavu Od zajtra neilustrujem si návštevníci budú môcť pozrieť do 28. novembra tohto roku.