Kornel Földvári: O sebe

V utorok 21. novembra sa uskutočnil krst biografie Kornela Földváriho O sebe. Miesto, kníhkupectvo Artforum v Bratislave, nebolo vybrané náhodou, práve tu sa po zatvorení kníhkupectva Ex Libris na Prepoštskej schádzal Kornel Földvári so svojimi priateľmi. Knihu pokrstili Fero Jablonovský, Tomáš Janovic a Danglár vskutku netradične, každý do nej niečo nakreslil. Šťastným majiteľom pokresleného výtlačku sa stal editor knižky Peter Krištúfek. 400-stranovú knihu v nápaditom dizajne Pala Bálika s priloženým CD a pohľadnicami karikatúr Kornela Földváriho si môžete kúpiť v každom dobrom kníhkupectve aj v Knihách LIC na Námestí SNP 12 v Bratislave. Odporúčaná predajná cena je 14 euro.

O knihe: Kornel Földvári v sebe skrýval viacero osobností. Bol spisovateľ, publicista, teoretik humoru, literárny kritik, riaditeľ divadla a milovník literatúry, najmä poklesnutých žánrov. Mal charizmu a inšpiroval mnohé umelecké snaženia. Knižná biografia je emotívnou, dramatickou, ale zároveň ironickou a vtipnou výpoveďou o živote človeka zasiahnutého krutosťou fašizmu, päťdesiatych rokov aj normalizácie. Napriek tomu si zachoval nadhľad, humor, láskavosť a žičlivosť.

Život Kornela Földváriho je zároveň svojráznou kronikou dejín 20. storočia na Slovensku. Zaznamenáva aj také bizarnosti, ako sa v roku 1950 v oznámení o pridelení internátu uvádzalo, že keďže nie je dostatok lôžok, vysokoškolák si musí priniesť so sebou posteľ; historku o hlúpej udavačke, ktorá nahlásila eštebákom, že švagor dostáva sionistickú literatúru, ale pri výsluchu vysvitlo, že ide o knihu Impresionizmus s názvom rozdeleným na obálke do dvoch riadkoch Impre – sionizmus; vypovedá aj o tom, ako sa nad ľuďmi vznášal tieň smrti, ako sa dalo zo dňa na deň vyletieť zo školy pre triedny pôvod, dostať sa medzi zakázaných autorov, stať sa riaditeľom divadla či námestníkom ministra.

Súčasťou knihy je osem pohľadníc s karikatúrami, ako aj CD-rom s krátkym filmom Kornel v nebi a nahrávkou, v ktorej Kornel Földvári rozpráva o začiatkoch svojho čítania, o slávnom poštovom priečinku a atmosfére Trenčína jeho detstva.

 

 

  • Kornel Földvári: O sebe - 0