Krištáľové krídlo aj pre Stanislava Rakúsa

Jubilejný 25. ročník udeľovania cien Krištáľové krídlo pre významné osobnosti Slovenska už pozná mená laureátov za rok 2021. Členovia odborných porôt o nich  rozhodovali v deviatich kategóriách. Ocenenia si laureáti prevzali v nedeľu 20. marca na slávnostnom galavečere v SND. Diváci ho mohli sledovať v priamom prenose RTVS na Jednotke. Krištáľové krídlo získalo spolu 10 laureátov, ktorí v roku 2021 dosiahli vo svojom odbore výnimočný počin.

V kategórii Publicistika a literatúra ocenila porota Krištáľovým krídlom jedného z najvýznamnejších slovenských prozaikov a literárnych vedcov Stanislava Rakúsa. Pôsobí ako emeritný profesor na Katedre slovenského jazyka a literatúry Filozofickej fakulty Prešovskej univerzity. Za svoju tvorbu získal viacero významných ocenení a mnohé z jeho kníh boli preložené. V literárnovednej oblasti sa venuje analýze a teoretickým otázkam prozaického textu. V roku 2021 vydal knihu poviedok Ľútostivosť, kde  uplatňuje nový typ poetiky. Ľútostivosť je fenomenálny súbor – dokonale namiešaný kokteil sústredenia, stíšenia sa, briskného jazyka aj humoru.

Ďalšie informácie a zoznam všetkých laureátov nájdete tu: https://kristalovekridlo.sk/laureati-kristaloveho-kridla-za-rok-2021/

  • Krištáľové krídlo aj pre Stanislava Rakúsa - 0