Krok-sun-krok za splnením sna

V rámci Literárneho kina v kaviarni Next Apache sa siedmeho augusta predstavila finalistka súťaže Román 2006 Oľga Kollová s románom Krok-sun-krok.

Netradične dostal pred autorkou slovo predseda medzinárodnej poroty Valér Mikula, ktorý rozprával nielen o súbehu Románu 2006, ale aj o Kollovej románe. Uznal, že Krok-sun-krok sa mu páčil najviac zo všetkých 97 prác prihlásených do súťaže. Na druhej strane povedal, že ak ho vnímame v kontexte slovenskej alebo svetovej literatúry, nie je ničím výnimočný: „Je v ňom zle vybratá rozprávačka. Zle vybratý jazyk, ktorý pôsobí asi o generáciu staršie ako ľudia, ktorí ho používajú“.

     Podľa predsedu poroty  mala súťaž vyprovokovať vznik kvalitného románu. Dnes si však nie je istý, či sa tak stalo.  Po množstve nepríjemných slov sa autorke sadalo na miesto pre hosťa veľmi ťažko. Časom z nej však väčšina stresu opadla. Uvoľnenejšie tak rozprávala o vzniku svojho románu a dôvodoch prihlásenia sa do súťaže Román 2006.

     Poslucháčom prezradila, že písať začala už v desiatich rokoch. Vydanie románu bolo jedným z jej snov, ktorý si na staré kolená splnila. Román Krok-sun-krok začala písať kvôli finančnej prémii a ukončila ho za dva mesiace. Po tom, ako si ho všimol Koloman Kertész Bagala, ho do dnešnej podoby spolu upravovali dva roky. 

     Oľga Kollová je víťazkou rôznych literárnych súťaží ako napríklad Literárna Senica, Literárny Zvolen, Literárne Topoľčany. V súčasnosti má pripravených päť rukopisov. Tri zbierky poviedok, novelu Neger medzi nami a cestopis pre seniorov.   

Veronika Folentová