Krst komiksu Zlatý zub

Scenáristka Soňa Balážová a ilustrátor Dávid Marcin spolu s editorkou Kristínou Kubáňovou nového pôvodného slovenského komiksu Zlatý zub uvideli tento titul do knižného života v utorok 25. júna v Knižnici Kornela a Nade Földváriovcov v SNG. Krstili makom, keďže deti majú rady makové šúľance, tak veria, že s rovnakou chuťou sa pustia aj do čítania príbehov hrdinov komiksu. Podujatie moderoval Peter Michalík a počas neho Dávid Marcin na plátne cez projektor ukazoval, ako kreslí jednotlivé obrázky a políčka komiksu. 

"Komiks najprv vznikne v skicári, rozkreslím si každý jeden panel, ktorý Soňa napíše. Potom nám ho schvália v redakcii Slniečka, kde vychádzal na pokračovanie, aj v knižke, občas aj prekresľujem, ale málo. Keď je všetko v poriadku, tak si to celé oskenujem a napokon prekresľujem vo fotoshope. Najprv si nahodím modrú linku a nakoniec kolorujem."

Dávid sa priznal, že práca na takomto type komiksu bola preňho prínosnou novinkou.  
"Mám rád výzvy a toto bola naozaj veľká výzva: vytvoriť niečo pre úplne iné publikum, než pre aké som robil doteraz. Tiež sa rád prispôsobujem scenárom a textu, nesnažím sa až tak presadiť svoj rukopis, aby prebil text, ale skúšam dať všetko dokopy, aby to sedelo. V tomto prípade, aby bola kresba jemnejšia a viac sedela k textu. Spolupracoval som s inými scenáristami, niekedy sú ale príliš všeobecní a potom musím viac zapracovať ja. Čím abstraktnejší scenár mi niekto napíše, tým je to pre mňa ťažšie. Soňa písala všetko, čo som potreboval."

Scenáristka Soňa Balážová počas krstu komiksu spomenula aj samotnú genézu vzniku tohto komiksu.
"Zlatý zub začal v aute na festival, keď mi zavolala Kristína, že na mňa dostala tip od Petra Balka, vraj ja by som mohla napísať scenár ku komiksu. O pol sekundy na to som súhlasila. Peťo Balko sa v komikse aj objaví ako panda, ktorá sa naňho dokonca podobá. Potom sme začali vyvíjať príbeh a postavy. V Slniečku mi poradili, tak sme sa rozhodli, že ideme do dobrodružnej témy. Trochu to zapadá aj do toho, akým témam sa Slniečko samotné venuje. Je tu dobrodružstvo, ale aj literatúra a umenie ako také."

A ako vôbec pracovala na príbehu o dobrodružstvách Miriam, Mikuláša, Iva, Zlatého zuba a mnohých ďalších?
"Celé to začalo školníkom Zlatým zubom. Stretla som takého školníka vo vlaku, tiež to bol Róm a mal zlatý zub a veľmi pekne rozprával príbehy o tom, prečo prvý raz cestuje vlakom. Ja som presne v tom čase premýšľala, že o čom budem písať tento komiks a zdalo sa mi, že tento pán v ňom musí byť. No a tento školník s čarovným zubom má syna, ten sa volá Ivo a je stále zvedavý a nebojí sa otvoriť svoj svet priateľom. Potom sú tu súrodenci Miriam a Mikuláš. Mikuláš je mladší, stále znudený, ale ide so sestrou vždy do všetkých dobrodružstiev. Miriam je všetečná, trošku ako ja, Dávid pri kreslení trochu vychádzal z toho, ako vyzerám.  Potom je tu ešte kocúr Tiger. Ten je dobrý parťák na všetko, lebo rád rýmuje a recituje. Pánko Pštros je taký prístroj ktorý je uväznený a snažia sa zistiť, kto alebo čo to je a prečo je v pivnici umeleckej školy."

Editorka knihy a redaktorka časopisu Slniečko Kristína Kubáňová spomenula ďalších tvorcov, ktorí sa na tvorbe komiksu podieľali. Poďakovala riaditeľke Literárneho informačného centra Miroslave Vallovej, v ktorej podľa slov tvorcov našli veľkú fanúšičku a podporovateľku nápadu vzniku knižného komiksu. Ďalej spomenula Martinu Rozinajovú, ktorá pracovala na návrhu obálky, dizajne a zalomení, Ľubicu Kepštová, zodpovednú redaktorku a šéfredaktorku Slniečka a Margitu Bízikovú, ktorá je jazyková redaktorka textu.

Kristína Kubáňová si prácu s tvorivým duom pochvaľovala.
"Na tvorbu komiksu sme chceli niekoho, kto bude uvoľnený a mať blízko k deťom, a zároveň nebude poučný a nebude chcieť vnímať priestor komiksu didakticky a Soňa na to sadla. Vedeli sme od začiatku, že Dávid bude kresliť. Takúto spoluprácu dvoch šikovných ľudí si každý vydavateľ môže len priať. Spolupráca bola skvelá a ešte pred knihou sme si to skúšali každý mesiac v časopise a videli sme, že autori nemajú problém robiť veci načas. David dostal scenár a o deň na to nám poslal hotovú skicu, tak sme mohli ísť ďalej. Scenár vychádza z prvého ročníka komiksu na pokračovanie, ale nenájdete tam identický text ani identickú kresbu, všetko sa robilo na mieru knihe, takže prodtredie komiksu  je úplne než v knihe. Nemyslite si, že ak ste čítali komiks v Slniečku,tak budete vedieť, čo sa udeje v knihe." 

  • Krst komiksu Zlatý zub - 0
  • Krst komiksu Zlatý zub - 1
  • Krst komiksu Zlatý zub - 2