Ktoré knihy boli vaše najmilšie/najobľúbenejšie počas detstva a dospievania?

Jaroslava Šaková, recenzentka KR

Ako dieťa som mala najradšej rozprávky od Márie Ďuríčkovej, tie sme doma čítali dokola, Guľko Bombuľko či Majka Tárajka mi dodnes utkveli v pamäti. V dospievaní bola mojou najobľúbenejšou séria kníh o Anne zo Zeleného domu, mám ich prečítané všetky a stále ich milujem. No nehanbím sa priznať ani k Denníku princeznej, aj tie knihy ma veľmi bavili.

 

Mirka Ábelová, poetka

Počas detstva: Žabiatko, Rozprávkové varechy, Štoplík, Môj macík, Danka a Janka, Dobšinský, Z rozprávky do rozprávky. Dospievanie: Gróf Monte Christo, Anna zo Zeleného domu, Anna primabalerína, Slávna päťka, Traja pátrači, Odviate vetrom. Potom v deväťdesiatych rokoch bola taká hajpovaná (dosť braková) edícia, na ktorej sme všetky fičali, volalo sa to Medzi nami dievčatami.

 

Soňa Uriková, prozaička a kultúrna manažérka

Dve knihy, ktoré vo mne asi najviac rezonovali, boli Chrobáčiky od Jana Karafiáta a Dva roky prázdnin od Julesa Verna. Chrobáčiky ma vždy rozplakali, no zároveň to bol veľmi ľudský príbeh (hoci o svätojánskych muškách) o tom, aké veci v živote bývajú. A Dva roky prázdnin bola moja srdcovka, pretože som rada čítala dobrodružnú literatúru a chcela som všetkých tých stroskotaných chlapcov za frajerov. Samozrejme, že postupne.

 

Ľubica Schmarcová, literárna vedkyňa, spisovateľka

Jedna z najdôležitejších kníh môjho detstva bolo určite Dievčatko Maxi od Gerti Tetznerovej, kde hlavná hrdinka začne žiť "úžasný život" svojej spolužiačky. Dobrodružné nápady s naťahovaním motúzikového telefónu som mala z Alfonza Vrtinôžku od Gerharda Holz-Baumerta a lístky „tajnej pošty“, ktoré som moju kamarátku nútila nosiť pod kameň na našom sídlisku, som odkukala z najčítanejšej knihy mojich dievčenských rokov, z Majky Tárajky od Márie Ďuríčkovej.

 

Katarína Kucbelová, spisovateľka a kultúrna manažérka

Traja pátrači, Anna zo Zeleného domu, knihy Astrid Lindgrenovej. V dospelosti, keď čítam mojej dcére, sa mojou najobľúbenejšou detskou knihou stal Medvedík Pú, ukázalo sa, že uvažuje o poézii podobne ako ja.

 

Jana Bodnárová, spisovateľka a performerka

Z čias detstva mi utkvela ako prvá mimoriadne obľúbená kniha Gulliver v Lilipute, síce veľmi zjednodušená v príbehu, ale fascinujúca „pohyblivými“ ilustráciami (3D), čo bolo vtedy úplné ilustračné nóvum. Kniha tak bola zároveň miniatúrnym divadielkom. Emocionálne najvzrušujúcejšie boli Andersenove rozprávky, najmä Dievčatko so zápalkami. V čase dospievania som vôbec nesiahala po detskej literatúre, lebo vďaka otcovi, hltačovi kníh, sme mali doma veľa modernej literatúry z klubu SPKK. Takže si živo pamätám napríklad obľúbenú Rimanku od Alberta Moraviu, ktorú som s úžasom čítala, keď som mala 11 – 12 rokov.

 

Etela Farkašová, spisovateľka a filozofka

Ako celkom malá som mala nesmierne rada Podjavorinskej knižku o vrabčiakovi Čimovi a jeho rodine, vedela som ju naspamäť odpredu i odzadu, dokonca niektoré úslovia z nej sa u nás doma  nadlho zaužívali ako humorné komentáre istých situácií. Neskôr som si už sama čítala rozprávky, slovenské i české, ruské byliny, ale spomínam si aj na indické rozprávky, ktoré ma prenášali do celkom inej atmosféry. Rada som mala Kästnerove knižky, verneovky. Okolo trinástky som si obľúbila naše ženské trojhviezdie: krátke prózy Vansovej, Timravy a Šoltésovej Moje deti, k tej autorke mala moja mama z viacerých dôvodov obzvlášť silný vzťah, a tak mi ju ponúkla z rodinnej knižnice možno aj trochu priskoro, čo však neprekážalo tomu, aby sa jej vzťah k Šoltésovej preniesol aj na mňa.