Pomocou kuchárky Talianske cestoviny (Marenčin PT 2013, preklad V. Rubintová) s radami od pravého Taliana Alvareza Momiho sa stanete naozajstným odborníkom na výrobu cestovín a prípravu jednotlivých receptov. Presvedčíte sa, že vôbec nie sú fádne, ako sa mnohí mylne domnievame, ale že je to mimoriadne variabilná surovina nespočetných veľkostí, tvarov a chutí. Cestoviny môžete pripraviť na veľa spôsobov a variácií. Výsadou každého receptu v publikácii je, že jeho základ (okrem cestovín) tvoria jedna či dve výrazné suroviny (ovčí syr, paprika, ančovičky a i.) a zásadne sa používa panenský olivový olej. Rôzne chute a vône sa tak navzájom neprekrývajú, ale nechávajú vyznieť surovinám pre jedlo najdôležitejším. Ku každému receptu sa uvádza počet porcií, suroviny, postup, čas prípravy, náročnosť a vhodné víno. S touto kuchárkou si hravo dokážete urobiť domáce cestoviny sami podľa autorovho originálneho postupu. Naplňte si ich alebo zapečte, uvarte si farfalle, tortelliny, gnocchi…

Výpravná publikácia Dvaja talianski gurmáni (Ikar 2013, preklad T. Šinková) Antonia Carluccia a Gennara Contalda prináša komplexný vhľad do talianskej kuchyne. Zoznamuje nás s vyše sto lákavými receptami, ale aj vplyvmi a tradíciami charakterizujúcimi dnešné Taliansko. Autori putujú po svojej domovine a vracajú sa k vlastnému kuliná rskemu dedičstvu, pretože pred vyše 30  rokmi odišli z rodného kraja do Veľkej Británie, kde sa stretli a začali spolupracovať. Napokon sa z  nich stali uznávaní odborníci na taliansku g a s t r o n ó m iu . Dozviete sa, čo je typické pre sever a juh tohto štátu, pre chudobných i bohatých, jedlo tu súvisí dokonca i s náboženstvom. Je tak neoddeliteľne späté so spôsobom života tamojších obyvateľov. Pravú taliansku atmosféru dotvára množstvo fotografií jedál, miest, architektúry… Buon appetito!

Kuchárka Wandy Jackowskej TOP diéta (Príroda 2013, preklad D. Turčanová) ponúka ideálnu možnosť pre toho, kto sa chce chutne najesť a zároveň si udržať primeranú postavu alebo aj pár kíl schudnúť. Jednotlivé recepty totiž neprekračujú 400 kilokalórií, čitateľ si môže vytvoriť svoj jedálny lístok bez toho, aby prekročil odporúčanú dennú energetickú hodnotu 1800 – 2200  kilokalórií (pri bežnej činnosti). Určite osloví aj pôžitkárov, ktorí sa neboja experimentovať. Dominujú recepty vyskladané z nevšedných spojení surovín (napr. pikantná polievka z červenej repy s jablkom a  uhorkou alebo ryžový šalát so sleďom a  slnečnicovými semienkami). Tí, ktorí si jedlo nevedia predstaviť hotové, ocenia kvalitné reprodukcie ku každému receptu. Kniha je variabilná nielen z hľadiska obsahu, ale zaujme aj graficky, ba priam láka a povzbudzuje chuťové bunky. Mnohým môže pomôcť zmeniť stravovacie návyky k lepšiemu.

Kuchárska kniha Deň bez mäsa (Vydavateľstvo Slovart 2012, preklad Z.  Šeršeňová) je určená vegetariánom, ktorí nejedia mäso z morálneho či environmentálneho presvedčenia alebo im jednoducho nechutí. Ako sa v knižke poznamenáva, obmedzenie mäsa v  našej strave má veľa environmentálnych výhod, vrátane výrazného zníženia emisií sk leníkov ých plynov spojených s  chovom dobytka. Koncipovaná je tak, aby čitateľovi ponúkla kompletné menu na 52 dní s  prihliadnutím na ročné obdobia, pričom každé obsahuje dve hlavné a štyri denné jedlá. Publikácia osloví každého, kto sa zamýšľa nad problémami životného prostredia alebo sa chce aspoň raz do týždňa stravovať vegetariánsky. Apeluje na väčšiu konzumáciu ovocia a  zeleniny z  dôvodu šetrenia prírody, vlastného zdravia i  peňaženky, keďže rastlinné bielkoviny sú zvyčajne lacnejšie než tie živočíšne. Knihu odporúča i  lekár Igor Bukovský: „S každým zrnkom obilniny, každým kúskom fazule a šošovice, každým hryzom ovocia, každou hrsťou orechov a porciou zeleniny získava naše telo stovky, ba tisíce rozmanitých látok, ktoré podporujú zdravie a chránia telo pred rôznymi chorobami.“

Prehliadku zdravých kuchárok uzatvára publikácia Čerstvé ovocné a  zeleninové šťavy (Eko-konzult 2013, preklad E.  Osvarthová) od Normana W. Walkera, ktorá sa viac ako na recepty orientuje na účinky jednotlivých druhov ovocia a zeleniny na zdravie človeka. Poradí vám, ako ovocie a zeleninu skladovať, spracovávať, kombinovať, ktoré druhy sú na aké choroby vhodné a vysoko účinné. Autor preferuje surovú stravu pred varenou. Ovocné a zeleninové šťavy sú vraj prirodzenými čističmi, staviteľmi a obnovovateľmi nášho tela, zatiaľ čo varená strava nemá silu správne regenerovať naše bunky. Publikácia vyvracia rôzne mýty, ako napríklad piť či nepiť mlieko alebo piť vodu organickú či anorganickú? Mnohí si nevieme šťavy z niektorých druhov zeleniny či ovocia ani len predstaviť, no autor erudovane hovorí o účinkoch štiav zo špenátu, špargle, reďkoviek, zemiakov a mnohých ďalších. K vyše stovke prevažne civilizačných chorôb ponúka niekoľko druhov štiav, ktoré pôsobia preventívne, chorobu pomôžu zmierniť alebo celkom zahubiť. Ak chcete žiť dlhšie a zdravšie, kniha je ideálnym radcom, ako sa k  tomu postupne dopracovať.