Toto objavné žánrové označenie kulinárskej literatúry a kuchárskych kníh použil režisér Jozef Bednárik v Klube Lúčnice v Bratislave pri prezentácii prvých dvoch častí projektu Poklady slovenskej kuchyne (Ikar). Autorka Silvia Pilková prešla celé Slovensko s cieľom z každého regiónu zozbierať aspoň 50 originálnych receptov. Prvé dve časti z plánovaných desiatich majú regionálny podtitul: Bratislava, Záhorie, PodunajskoDolné Považie, stredné Považie, horné Považie a ukazujú, že sa zámer podarilo zatiaľ naplniť. Knihy o našej tradičnej kuchyni majú však aj ďalší cieľ; chcú upozorniť na to, čo prirodzene patrí k nášmu stravovaniu, a narušiť konzumné stereotypy, ako pizza, hamburger, vyprážaný syr či sushi… Knižky vyprevadila okrem Jozefa Bednárika medzi čitateľov v originálnom kroji Tamara Heribanová posypaním pohánkou… O týždeň neskôr 30. januára bola prezentácia týchto knižiek v kníhkupectve Panta Rhei na Poštovej v Bratislave spolu s knihou receptov Jaroslava Žídeka Nebíčko v papuľke (Ikar). Rozprávanie oboch skúsených kuchárov zaujalo početné publikum napríklad aj odpoveďou, čo majú a nemajú radi na jedálnom lístku – Silvia Pilková nemusí držkovú polievku, no Jaroslav Žídek nedá na ňu dopustiť…