Laureáti Ceny a Eseje Jána Johanidesa

V Bábkovej sále Mestského kultúrneho strediska v Šali sa v utorok 24. apríla 2018 konalo podujatie, venované Jánovi Johanidesovi, kvalitnej literatúre a objavovaniu nových talentov z radov študentov.

Ôsmy ročník stredoškolskej súťaže Esej Jána Johanidesa zaznamenal rekordné množstvo (128) prác a zúčastnili sa ho študenti takmer z celého Slovenska. Tentokrát sa porota z Literárneho informačného centra rozhodla udeliť dve prvé miesta a víťazmi sa stali Marek Moravčík (Stredná zdravotnícka škola Bratislava) a Matúš Zelieska (Gymnázium Andreja Vrábla Levice). Svoj nadhľad a argumentačné schopnosti potvrdili aj pri živom a zábavnom rozhovore. Víťazné práce a ich hodnotenia čoskoro uverejní mesačník Knižná revue.

O laureátovi Ceny Jána Johanidesa rozhodovala odborná porota v zložení: literárna historička Dana Hučková, literárny vedec Radoslav Passia, literárny vedec a kurátor Peter Michalovič, vydavateľ Petr Minařík a literárny kritik Peter Darovec.

Spomedzi kníh autorov do 35 rokov ocenila debut Jakuba Juhása Novoročný výstup na Jaseninu z vydavateľstva Rubato. Svoj iniciačný cestopis s témou návratu do rodného kraja zasadil do okolia Lučenca. Ako pri preberaní ceny zdôraznil, každú tému, o ktorej sa rozhodne písať, musí precítiť na vlastnej koži, prešľapať si miesta, ohmatať veci a zažiť ich.

Laureátom Ceny Jána Johanidesa 2018 sa stal Silvester Lavrík so svojím románom Nedeľné šachy s Tisom z vydavateľstva Dixit. Kniha o temnom období našich dejín je jeho príspevkom k tomu, ako sa vyrovnať sa so svojou históriou a hovoriť o nej. V rozhovore s moderátorkou Zuzanou Belkovou Lavrík hovoril aj o výhodách malých miest, ktoré ponúkajú spisovateľovi pokoj na prácu i nekonečný zdroj inšpirácie.

Doterajšími laureátmi boli Stanislav Rakús a Ivana Dobraková (2010), Dušan Dušek a Zuska Kepplová (2012), Lajos Grendel a Ján Púček (2014) a Alta Vášová a Peter Balko (2016).

 

  

Foto: https://medziknihami.dennikn.sk/clanky/silvester-lavrik-nedelne-sachy-s-tisom/