Lesk a špina šoubiznisu

Bulvár vraj svetom vládne. V každom prípade sa „zbulvárnieva“ nielen v médiach, ale aj na knižnom trhu.

Napríklad, keď nedávno koncertovala v Bratislave stálica populárnej hudby Helena Vondráčková, prišla na stretnutie s novinármi, aby podporila českú publikáciu Petra Macka (1981) Lesk a špina šoubiznisu – Otvorená zákulisná spoveď Martina Michala, manžela a manažéra Heleny Vondráčkovej (Brno, JOTA 2008)

Svojrázny Martin Michal, ktorý je „na nože“ s bulvárom i časťou Heleninej rodiny, chce takto vysvetliť svoje postoje a zároveň sa komplexnejšie predstaviť ako človek. V novinách ho vraj vykresľujú ako netvora a nedostal príležitosť odpovedať na jednotlivé útoky na ich stránkach.

V podstate je to bežné životopisné rozprávanie. Ozvláštňuje ho však niekoľko momentov. Napríklad komentár známych osobností šoubiznisu, ako Karel Gott, Jitka Zelenková, Waldemar Matuška a ďalší. Slovensko medzi nimi zastupuje Milan Lasica a Dara Rolins. Autor oslovil aj  producentov Janisa Sidovského a Františka Janečka, ktorí si po čase vyriešili vzájomné pracovné nezhody.

Mimochodom, všetci sa zhodli na tom, že vzťah dvoch dospelých ľudí je ich súkromnou vecou, do ktorej nemá kto čo hovoriť a Helena je očividne šťastná, že má  manžela, ktorý za ňu bojuje ako muž i manažér. Ako v závere speváčka zdôrazňuje: „Milujem svojho muža a nič neľutujem“.

Prekvapilo ma však, že protagonista knihy nielen vysvetľuje, ale aj útočí. A nielen proti bulváru, ale jeho metódami aj proti rôznym ľuďom, ktorých menuje a obviňuje z vecí nie vždy dokázateľných. Že by si takto privolával ďalšie problémy a súdy? Človek, ktorý nevie, kde je pravda, podlieha temnej stránke svojej zvedavosti. Ale veľkú radosť z toho nemá. Iba ak z pekných farebných fotografií a niekoľkých poznatkov zo zákulisia. Celkove totiž zostáva trpká chuť poznania, že, šoubiznis má popri lesku i svoju špinu a zbulvárnievanie pokračuje...

Angela Petrová