LIC a literatúra v roku 2020

Prinášame vám prehľad aktivít, ktoré organizovalo alebo podporilo Literárne informačné centrum v predchádzajúcom roku. 

Rok, ktorý nebol

Literárne informačné centrum je pracoviskom v oblasti pôvodnej literárnej tvorby v Slovenskej republike i slovenskej literárnej tvorby v zahraničí. Za roky svojho fungovania malo na starosti organizovanie a zabezpečovanie účasti SR na medzinárodných knižných veľtrhoch, systematickú podporu prekladov slovenskej literatúry do iných jazykov, propagáciu a prezentáciu slovenskej literatúry doma aj v zahranič​í, vydávanie periodických publikácií Slniečko a Knižná revue, vydávanie neperiodických a knižných publikácií a mnohé ďalšie aktivity. Tak tomu bude aj naďalej, rok 2021 prinesie niekoľko noviniek v podobe nových spoluprác či konceptov. Najskôr vám však prinášame stručný prehľad roku 2020, ktorý bol poznačený svetovou pandémiou a kultúra, kultúrne dianie či knižný trh sa ocitli v nepríjemnej pozícii rušenia podujatí, zatvárania prevádzok a straty zamestnania pre mnohých pracovníkov v kultúre. 

 

Prezentácie doma i online

Stretnutia s autormi, prezentácie kníh a besedy na školách, univerzitách, v knižniciach a na rôznych podujatiach, boli poznačené karanténnymi opatreniami.

I tak sa nám však prostredníctvom platformy Dni slovenskej literatúry podarilo podporiť festivaly LiKE v Košiciach, Capalest v Banskej Štiavnici, Novotvar či BRaK v Bratislave. V lete sme sa zúčastnili aj na nultom ročníku podujatia Bratislavský knižný trh v Starej tržnici, alebo sme počas Bratislavského kultúrneho leta v Zichyho paláci uviedli knihu On, Pišťanek od Petra Darovca.

Prezentačným priestorom pre slovenskú literatúru je aj predajňa Knihy LIC na Námestí SNP 12 v Bratislave, kde organizujeme mnohé podujatia. Aj tento rok sme usporiadali niekoľko stretnutí naživo, napríklad prezentáciu nominovaných básnikov na cenu Zlatá vlna, alebo Básne, no sústredili sme sa presunúť ich do online prostredia. Z Kníh LIC sme streamovali vyhlásenie ankety Kniha roka, ktorú organizoval mesačník Knižná revue a predstavili sme naše knižné novinky Strom Alexandry Salmely, Balans Stanislavy Chrobákovej Repar, K jasu a tiesni mierim Matúša Mikšíka, alebo Spievam, lebo milujem Edity Príhodovej. Takisto sme organizovali onlline čítania slovenských hercov z našich kníh.

Zúčastnili sme sa aj na online vydaní Bibliotéky, ktorú spolu s RTVS organizovalo Združenie vydavateľov a kníhkupcov Slovenska a besedovali sme na viacerých podujatiach v televízii a rozhlase.

Online sme vyhlásili aj Cenu Jána Johanidesa 2020 – laureátom sa stal Juraj Bindzár so svojím románom Zvon (vyd. Orman) a Alena Sabuchová za román Šeptuchy (Artforum).

20. apríla sme spustili YouTubový kanál LIC_online, na ktorý počas celého roka pribudlo 52 videí. Na ich tvorbe spolupracovali viaceré oddelenia LIC a prezentovali sa tu autori, knihy, časopis Slniečko či prekladatelia, s ktorými spolupracujeme.

V máji 2019 sme spustili nový web, na ktorom sme dva roky pracovali so spoločnosťou ActivIT. V uplynulom roku sme naďalej koncepčne pracovali na jeho zlepšení a rozšírení, implementovali sme nové funkcionality a spustili anglickú verziu.

 

Zahraničné aktivity

Aktivity zahraničného oddelenia v roku 2020 tiež výrazne obmedzila pandémia. Situáciu skomplikovalo zrušenie prakticky všetkých významných literárnych veľtrhov, na ktorých sme sa mali zúčastniť (Paríž, Londýn, Bologna, Lipsko, Taipei, Budapešť, Praha). 

Najväčšie literárne podujatie, ktorým je knižný veľtrh vo Franfkurte, sa konalo len v digitálnej forme. Pri tejto príležitosti sme pripravili štyri krátke filmy o slovenských autoroch a ich dielach vydaných v nemeckom preklade.  

Časť plánovaných podujatí a prezentácí autorov sa však podarilo presunúť do online priestoru. Od mája 2020 každú stredu vysielame podcasty Lit_cast Slovakia a Lit_cast Slowakei o súčasnej slovenskej literatúre v angličtine a nemčine, ktoré sa stretli s mimoriadne priaznivou odozvou u poslucháčov a okrem iného si ho všimli aj v Deutschlandradio.  

Pandémia oddialila vydanie niektorých prekladov, ale napriek tomu bolo v roku 2020 s podporou grantového programu SLOLIA vydaných 50 titulov slovenských autorov v preklade do 18tich jazykov. 

Spustili sme portál Books from Slovakia, na ktorom môžete nájsť aktuálne informácie o slovenských autoroch v angličtine. Publikovali sme katalóg knižných noviek v nemčine Bücher aus der Slowakei a v angličtine Books from Slovakia v online forme

V roku 2020 sme sa rozhodli sústrediť sa viac na preklady do škandinávskych jazykov, s týmto zámerom sme zrealizovali prekladateľskú výzvu. Výsledkom sú preklady viacerých ukážok diel slovenských autorov do nórčiny, švédčtiny a fínčiny. 

Napriek uzatvoreným hraniciam a neustálym zmenám sa nám podarilo zreallizovať šesť mesačných prekladateľských rezidencií a sedem krátkodobých rezidencií pre slovenských autorov Trojica Air v Banskej Štiavnici a taktiež 5 prekladateľských rezidenčných pobytov v Bratislave.  

 

Knižná revue

V 1. polroku 2020 došlo v redakcii k personálnym zmenám: 1. marca, fakticky v čase vyhlásenia opatrení proti šíreniu pandémie, šéfredaktorskú funkciu po Radoslavovi Passiovi prevzala publicistka Tina Čorná a 1. mája vystriedala redaktorku Lenku Macsaliovú, ktorá odišla na materskú dovolenku, nová kvalifikovaná posila – začínajúca spisovateľka Dominika Petríková (Madro).

S novým štatútom čitateľskej ankety Kniha roka, vytvoreným predchádzajúcim redakčným tímom sa podarilo osloviť veľký okruh čitateľov. V kategórii Kniha roka 2019 zvíťazila všeobecne oceňovaná vedecká publikácia Jakuba Drábika Fašizmus, v kategórii Debut roka 2019 si cenu čitateľov vydobyla ilustrovaná kniha pre deti Jeleňatý a Kravatý autorky textu Evy Urbanovej a autorky ilustrácií Radky Čabrádi Tvrdoňovej. Pre opatrenia proti šíreniu Covid 19 redakcia zorganizovala slávnostné udelenie cien víťazom bez prítomnosti verejnosti formou online prenosu až v novembri 2020.

Šéfredaktorka časopisu Knižná revue Tina Čorná takto hodnotí uplynulé dianie v redakcii: "V letných mesiacoch 2020 LIC a Knižná revue pripravili súbeh pre redizajn mesačníka o knihách. Autormi víťazného návrhu nového dizajnu sa stali grafickí dizajnéri Vojtech RumanBarbora Gavláková. Prvé číslo v novom šate sa podarilo vydať už v septembri. Odozva na všetky jesenné vydania a nový vzhľad časopisu sú veľmi priaznivé: čitatelia oceňujú vhodný typ písma a najmä vysokú úroveň práce s typografiou a vizuálnym usporiadaním textov. Redakcii sa podarilo osloviť pre spoluprácu na titulke špičkových výtvarníkov, čím sa KR odlíšila od iných periodík, ktoré sa venujú knižnej kultúre a literatúre. Pribudli viacerí predplatitelia Knižnej revue na rok 2021. Obsahovo v Knižnej revue pribudli nové rubriky Epištola, Slovo prekladateľa, Dvakrát o knihe a i. Posilnila sa reflexia poézie, literatúry faktu a esejistiky. Pribudol celý rad skúsených recenzentov. Napriek nepriaznivej situácii súvisiacej so zastavením kultúrnych podujatí, život kníh a literatúry na Slovensku i vo svete, napreduje a je čoraz zaujímavejší.“

 

Slniečko

Časopis Slniečko vstúpil v septembri 2020 do svojho 75. ročníka so zmenou na poste grafičky. Stala sa ňou Janka Bálik. Septembrové číslo vyšlo v renovovanom grafickom dizajne s novou hlavičkou Ondreja Jóba. Okrem tradičných rubrík a súťaží ako Etická výchova - Lebopreto, Jožko Mrkvička či Deti v zelenom pribudol nový vlastivedný seriál Srdce na mieste a komiks mladej autorskej dvojice – Marek a Svetložrúti. Slniečko spolupracuje s klasickými i mladými autormi a ilustrátormi, ktorých tvorbu podnietili dve autorské súťaže, ktoré vypísala redakcia a LIC – Cena Rikiho Sepa o najlepší komiksový scenár a Veršopinkanie o najlepšie verše pre deti. Slniečko sa podieľalo na programe Rozhlasového festivalu Zázračný oriešok v Piešťanoch, na ktorom prezentovalo knižnú novinku Alexandry SalmelyMartiny Matlovičovej Strom z vydavateľskej dielne LIC. Za významný prínos v autorskej tvorbe pre deti LIC udelilo na festivale Cenu Márie Ďuríčkovej spisovateľke Jane Bodnárovej. Slniečko sa mediálne i porotcovsky podieľalo na hodnotení autorských súťaží detí Prečo mám rád slovenčinu a Škultétyho rečňovanky. V čase pandémie komunikovalo so svojimi čitateľmi aj formou podcastov s autormi, ilustrátormi a hercami spojených s autorským čítaním.  

 

Edičná činnosť a ďalšie projekty

V tomto roku sme vydali Kritickú ročenku 2019, monografia literárneho vedca Petra Darovca On, Pišťanek, dva tituly z edície Siete od Daniela Heviera Priznané prózy Jána JohanidesaStanislavy Repar Balans, detskú knihu Alexandry Salmely Strom, monografiu Edity Príhodovej Spievam, lebo milujem. Život a dielo Janka Silana, monografiu Matúša Mikšíka K jasu a tiesni mierim. Ivan Laučík a knihu Jána Zambora Samo Bohdan Hroboň – Prosbopej slovenského chorľavca žobráka.

Uskutočnil sa aj 10. ročník Eseje Jána Johanidesa. Víťazom sa stal Šimon Kéry z Gymnázia Janka Kráľa v Zlatých Moravciach. Jeho esej spolu s medailónom bola uverejnená aj v májovom čísle Knižnej revue, kde boli uverejnené aj celkové výsledky súťaže.

V jubilejnom ročníku bolo vyhlásené aj nové ocenenie Najlepšia škola Eseje, ktorú získalo za jednu ocenenú esej a 11 prihlásených Gymnázium Ladislava Novomeského v Senici. Z dôvodu pandémie Covid 19 bolo zrušené slávnostné odovzdávanie cien, ktoré sa malo uskutočniť 29. apríla 2020 v Šali, kde Ján Johanides od roku 1974 býval. Ocenené a ocenení získali knižné odmeny, ktoré im boli zaslané poštou a všetky ich eseje boli publikované na webe LIC. Výsledky boli uverejnené aj na webe a facebooku LIC, kde prebiehala aj tízingová kampaň na výsledky kombinujúca fotky a myšlienky z esejí, čím vznikali zaujímavé koláže.

Bola udelená aj Cena Jána Johanidesa. Odborná porota pracovala v zložení Vladimír Barborík, literárny teoretik, Mária Klapáková, literárna teoretička, Daniel Domorák, literárny teoretik, Viktor Suchý, literárny kritik, básnik a kultúrny manažér a Jana Benková-Marcelliová, prekladateľka. Cenu Jána Johanidesa za najlepšie prozaické dielo získal Juraj Bindzár in memoriam za dielo Zvon a Cenu Jána Johanidesa za najlepšie prozaické dielo mladého autora do 35 rokov získala Alena Sabuchová za dielo Šeptuchy.

Z dôvodu pandémie bol začiatok pobytu Vyšehradského literárneho štipendia, na ktorom LIC spolupracuje so zahraničnými organizáciami Villa Decius (Poľsko), Petőfi Irodalmi Múzeum (Maďarsko) a Institut umění (Česká Republika) a Medzinárodným vyšehradským fondom, presunutý najskôr na 1. júla 2020 a následne v priebehu júna na 15. júla 2020. Jesenný pobyt prebehol v normálnom, nezmenenom termíne od 1. 9. 2020 do 30. 11. 2020.

Zo Slovenska boli na Vyšehradské literárne štipendium vybraní títo štipendisti a štipendistky:

Jarný pobyt: Jana Micenková (Budapešť), Marcel Lacko (Krakow), Anabela Žigová (Praha) a Terézia Simanová (Bratislava).
Jesenný pobyt: Ivana Gibová (Budapešť), Ladislav Lipcsei (Krakow), Zuzana Husárová (Praha) a Mila Haugová (Bratislava).

Zo Slovenska a z ostatných vyšehradských krajín svoje štipendium v Bratislave absolvovali:

Jarný pobyt: Gábor Mezei (HU), Bartosz Sadulski (PL), Libor Michalec (CZ) a Tereza Simanová (SK).
Jesenný pobyt: Ádám Berta (HU), Szczepan Kopyt (PL), Radek Malý (CZ) a Mila Haugová (SK).

Záverečná prezentácia tvorby štipendistov na leto presunutej jarnej časti sa konala 25. augusta v Rómerovom dome v bratislavskom Starom meste. Prezentácia tvorby jesenných štipendistov bola realizovaná v online priestore.

Od jari sme na webe publikovali časti seriálu Oral history, ktoré prinášajú rozhovor s legandami slovenskej literatúry.

Cena René - Anasoft litera gymnazistov sa v roku 2020 neukončila, besedy s autormi a autorkami a záverečné stretnutie delegátov sa presunuli na začiatok roka 2021. 

 

Zopár poznámok k uplynulému roku

A čo na rok 2020 hovorí riaditeľka Literárneho informačného centra Miroslava VallováPozrite si video na našom kanáli LIC_online

 

Titulná fotografia pochádza z festivalu BRaK. 
Fotografie: BRaK 1, BRaK 2, Capalest, Prezentácia On, Pišťanek 1, PRezentácia On, Pišťanek 2, Karlos Kolbas na prezentácii svojho debutu, Prezentácia finalistov a finalistiek súťaže Básne 1, Prezentácia finalistov a finalistiek súťaže Básne 2, Výstava Slniečkové planéty, Tlačová konferencia o stave literatúry, Podujatie TROJICA AIR 1, Podujatie TROJICA AIR 2, Prezentácia knihy Útek v Lipsku, Odovzdávanie Slniečkarskeho bicykla, LiKE 1, LiKE 2, Zázračný oriešok, Punktík, Prezentácia a krst knihy Strom 1, Prezentácia a krst knihy Strom 2, Prezentácia a krst knihy Strom 3, Predstavenei Strom, Výstava ilustrácií Martiny Matlovičovej, Prezentácia filanistlov Zlatá vlna
  • LIC a literatúra v roku 2020 - 0
  • LIC a literatúra v roku 2020 - 1
  • LIC a literatúra v roku 2020 - 2
  • LIC a literatúra v roku 2020 - 3
  • LIC a literatúra v roku 2020 - 4
  • LIC a literatúra v roku 2020 - 5
  • LIC a literatúra v roku 2020 - 6
  • LIC a literatúra v roku 2020 - 7
  • LIC a literatúra v roku 2020 - 8
  • LIC a literatúra v roku 2020 - 9
  • LIC a literatúra v roku 2020 - 10
  • LIC a literatúra v roku 2020 - 11
  • LIC a literatúra v roku 2020 - 12
  • LIC a literatúra v roku 2020 - 13
  • LIC a literatúra v roku 2020 - 14
  • LIC a literatúra v roku 2020 - 15
  • LIC a literatúra v roku 2020 - 16
  • LIC a literatúra v roku 2020 - 17
  • LIC a literatúra v roku 2020 - 18
  • LIC a literatúra v roku 2020 - 19
  • LIC a literatúra v roku 2020 - 20
  • LIC a literatúra v roku 2020 - 21
  • LIC a literatúra v roku 2020 - 22