LIC na BRaKu
Na 2. ročníku knižného festivalu BRaK sa opäť prezentovalo aj Literárne informačné centrum. Na slávnostnom otvorení Miroslava Vallová vyzdvihla význam festivalu pre malých a stredných vydavateľov, pre prežitie hodnotných a krásnych kníh i pre celú knižnú kultúru. Vysvetlila aj hosťovanie festivalu Dní literatúry 2015, ktoré na BRaK priniesli osamelého bežca Petra Repku, výstavu Asociácie ilustrátorov ASIL a tvorivé dielne pre deti.

Začala sa tak séria podujatí, ktoré Dni literatúry zastrešujú a ktoré vyvrcholia v Starej tržnici v dňoch 8. až 11. októbra 2015. Ich ústredným motívom je sloboda s malým aj veľkým „S“, ktorá úzko súvisí aj s hlavnou témou BRaKu - exilom a samizdatom. V Pisztoryho paláci sa návštevníci mohli stretnúť s literárnymi hviezdami: s najvýznamnejším ukrajinským autorom Jurijom Andruchovičom hovoril Patrik Oriešek, špecialistka na africkú literatúru Dobrota Pucherová sa zhovárala s Chenjeraiom Hoveom zo Zimbabwe, Petr Minařík z vydavateľstva Větrné mlýny mal za hosťa Patrika Ouředníka, ktorého Europeana je najprekladanejšou knihou českého autora v tomto storočí, a na svoje kontakty z nemeckého exilu spomínal Peter Repka v rozhovore s Janom Púčekom.

Na predajnej výstave troch desiatok malých vydavateľov zo strednej Európy sme mohli obdivovať knižné novinky v krásnej úprave, medzi nimi aj prvú knihu vydavateľstva BraK Vojna, ktorá zmenila Rondo ukrajinských autorov Romany Romanyšyn – Andrija Lesiva, alebo produkciu poľského vydavateľstva Ksiažkowe klimaty s prekladmi kníh Pavla Rankova a Maroša Krajňaka.