LIC na knižnom veľtrhu Svet knihy v Prahe

14. medzinárodný knižný veľtrh a literárny festival SVET KNIHY PRAHA sa uskutoční 24. – 27. apríla 2008, v Priemyselnom paláci na výstavisku v Prahe – Holešoviciach. Tohtoročným čestným hosťom veľtrhu je Španielsko. Ústrednými témami sú: Láska a vášeň v literatúre, Kniha a životný štýl, Egypt – 50 rokov českej egyptológie.

Expozíciu v národnom stánku Slovenskej republike garantuje Literárne informačné centrum, ktoré pripravilo niekoľko prezentácií a programov:

Štvrtok 24. apríla 2008

SLOVENSKO-ČESKÉ LITERÁRNE DOTYKY
Slovensko-český klub Praha a Literárne informačné centrum Bratislava predstavia knižnú produkciu Slovenského literárneho klubu v ČR: román Eleny Kytkovej Mŕtvi sa dívajú, knihu fejtónov Violy Vyholenej-Šípivej Krivolaká prť je ku šťastiu a literárny časopis Zrkadlenie/Zrcadlení. Literárny kritik Alexander Halvoník predstaví spisovateľa Mira Bielika a jeho román Benátsky diptych I. Na záver vydavateľ Roman Polák predstaví český preklad básní Jozefa Leikerta Pominutelnost.
Účinkujú: Vladimír Skalský, Anton Baláž, Naďa Vokušová, Kamila Kytková, Dušan Malota a Miro Bielik.
Literárna kaviareň – pravé krídlo (balkón) 16.00 – 16.50 hod.

KOKTAIL v stánku Slovenskej republiky.
Stánok Slovenskej republiky (S110), od 17.00 hod.

Piatok 25. apríla 2008

MON COEUR – MOJE SRDCE
Pásmo z poézie Milana Rúfusa pripravené pri príležitosti 80. narodenín básnika prednesú herci slovenských divadiel Slávka Daubnerová a Peter Palik. Česká poetka Jana Štroblová recituje básne Milana Rúfusa z práve vychádzajúcej knihy Hudba váhavých slov (Protis) v jej preklade. Moderuje poetka Dana Podracká.
Veľká sála – stredná hala 12.00 – 12.50 hod.

TRI TVÁRE LYRIKY: Nóra Ružičková, Elena Hidvéghyová-Yung, Radoslav Tomáš
Diskusno-recitačné pásmo s dvoma poetkami a jedným básnikom o vlastnej tvorbe a jej mieste v premenách súčasnej slovenskej poézie. Autorov predstaví a moderuje literárny kritik Radoslav Matejov.
Veľká sála – stredná hala 13.00 – 13.50 hod.

ČESKÁ NÁRODNÁ PREZENTÁCIA LITERÁRNEJ ANTOLÓGIE V4
V poradí druhá prezentácia tejto Antológie. Slovensko reprezentujú autori Uršuľa Kovalyk a Márius Kopcsay, editorka slovenskej časti Ina Martinová, riaditeľ LIC literárny kritik Alexander Halvoník.
Literárna kaviareň – ľavé krídlo 14.00 – 15.20 hod.

Sobota 26. apríla 2008

SÚČASNÁ SLOVENSKÁ LITERATÚRA V ČESKÝCH PREKLADOCH
Traja slovenskí autori predstavujú české vydania svojich kníh. Pavel Vilikovský uvádza titul Kouzelný papoušek a jiné kýče; Balla výber z tvorby pod názvom Naživu, Márius Kopcsay zbierku poviedok Ztracené roky. Prekladateľ Miroslav Zelinský predstaví za autora Petra Pišťanka výber z jeho poviedok pod názvom Muzika. Program moderujú vydavateľ Marek Turňa a prekladateľ Miroslav Zelinský.
Sála Rastieme s knihou – pravé krídlo 11.00 – 11.50 hod.

(lic)