LIC na Týždni slovenských knižníc

1. marca 2016 v rámci Týždňa slovenských knižníc pripravilo Literárne informačné centrum v spolupráci s trnavskou Knižnicou Juraja Fándlyho dve besedy s Veronikou Šikulovou a Ľubomírom Dobrovodom. Trnavská knižnica už pravidelne organizuje v mužskej väznici v Hrnčiarovciach literárne podujatia so spisovateľmi. Aj tentoraz bolo obohatením pre obe strany. Ľubo Dobrovoda so sebe vlastným humorom sa mladým mužom prihovoril, priniesol svoje knižky, porozprával o písaní, o tom, čo rád číta. Obecenstvo sa bavilo a privítalo „kopec kníh“, ktoré im do väzenskej knižnice priniesol. Veronika Šikulová si odniesla literárnu tvorbu niektorých z nich, porozprávala o vlastnom písaní a ako knihovníčka si pozrela väzenskú knižnicu.

Popoludní sa konala beseda s Ľ. Dobrovodom a V. Šikulovou na pôde Knižnice Juraja Fándlyho s názvom „My Modrané“ odkazujúcim na vzťah oboch spisovateľov k Modre. Beseda bola nielen o Modre. Dobrovoda klasicky rozosmial a Šikulová „neklasicky“ rozplakala obecenstvo.

V Malokarpatskej knižnici v Pezinku

Týždeň slovenských knižníc otvorila MKP dopoludnia besedou s osvedčenou detskou autorkou Petrou Nagyovou-Džerengovou. Deti zo ZŠ Fándlyho sa na stretnutie s ňou pripravili a nenašli by ste medzi nimi ani jedno, ktoré by nemalo prečítanú nejakú z jej kníh o dievčatku Kláre.

Podvečerné hodiny patrili Ivete Papcunovej, autorke knihy Skvelé recepty pre telo a dušu, ktorá čitateľom ponúkla nielen recepty, ale aj zdravé občerstvenie a návod, ako žiť, chodiť do práce, zdravo jesť a usmievať sa.

2. marca

Literárno-výtvarná súťaž je pre detské oddelenie MKP obohatením a vďaka nej je toto oddelenie každý mesiac inak vyzdobené. Výtvarné a literárne práce za uplynulý rok hodnotili spisovateľ Július Belan a výtvarník Matúš Novek. Vyhodnotenie býva každoročnou slávnosťou pre MKP aj deti pezinských škôl, aj pre školy z okolia. Víťazi si odniesli knižky a farby a navyše si mohli podebatovať so živými spisovateľom a výtvarníkom.

Celkom špeciálnou udalosťou bola vernisáž MUDr. Martina Bibzu – Marial Lou, Južný Sudán. Doktor Bibza po skončení školy odišiel a v rámci malnutričných projektov Univerzity sv. Alžbety ako lekár do najmladšej africkej republiky a pôsobil v poľnej nemocnici v Južnom Sudáne. Fotografie nenechali nikoho ľahostajným a výstava sa stala podnetom na pripravovanú besedu s Martinom Bibzom. Potrvá do 15. apríla.

3. marca

Jarný maratón s knihou bol tento rok venovaný populárnej knižke Mimi a Líza 2 a jej autorkám. S hlasovou pedagogičkou detských predstaviteliek Mimi a Lízy v televíznych Večerníčkoch je herečka Zuzana Polonská. Zhovárali sme sa s ňou o animácii, príprave Večerníčkov, ich dabovaní a napokon sme sa zahrali.

V spolupráci s LIC MKP pripravila besedu s Pavlom Matejovičom a Ľubomírom Feldekom o knihe Zakázané prózy Vladimíra Mináča. Kontroverzná osobnosť Vladimíra Mináča, jeho publikované aj zakázané prózy boli vynikajúcim dôvodom na debatu o literatúre, ktorá stále patrí do čítaniek aj učebníc. Pavel Matejovič knihu zostavil, pripravil do tlače a opatril úvodom a básnik Ľubomír Feldek je „pamätník“ na obdobie, o ktorom sa hovorilo. Podujatie moderovala Veronika Šikulová. Po besede vznikla celkom zaujímavá debata, a nielen o Mináčovi, ale všeobecne o literatúre.

4. marec

Ako sa rodí písmenko, to bol názov zábavnej a tvorivej besedy s Robom a Olinkou Szegényovcami, ktorí vedia pútavo naučiť žiakov zo ZŠ Jána Kupeckého, kto je typograf, sadzač či iniciála, ako vzniklo a odkiaľ pochádza písmo; deti sa však mohli aj pohrať a vytvoriť si vlastnú iniciálu, lepili, kreslili a vymýšľali. Rozhodne išlo o zaujímavú bodku za detskými podujatiami Týždňa slovenských knižníc.

Vyvrcholením Týždňa slovenských knižníc bola beseda s básnikom, textárom a ako sme sa dozvedeli, aj fotografom Kamilom Peterajom. Zhovárali sme sa celkom netradične o klasickej hudbe, rozdieloch medzi poéziou a textami piesní, o Valentínovi Beniakovi, starej Bratislave aj súčasnej populárnej hudbe. Počet besedujúcich svedčí o obľúbenosti básnika a textára. Počas besedy sme si aj poklebetili, pán Peteraj nám zaspieval, zarecitoval svoje obľúbené básne a prečítal vlastné. Na záver sme ho pozvali do našich výstavných priestorov a ukázali mu výstavu MUDr. Martina Bibzu Marial Lou, Južný Sudán.  Podujatie moderovala Veronika Šikulová.

  • LIC na Týždni slovenských knižníc - 0