LIC spúšťa najbohatší web o literatúre

Web Literárneho informačného centra, www.litcentrum.sk,  sa zameriava najmä na súčasnú slovenskú literatúru. Poskytuje široké spektrum informácií o literárnych podujatiach, nových knihách a spisovateľov. Od 25. februára 2013 sa používateľom zobrazuje v novom, graficky výraznejšom dizajne.

Revolučnou zmenou prešlo vyhľadávanie. Už počas písania sa zobrazujú názvy diel a mená autorov, ktoré obsahujú hľadaný výraz. K najčastejšie vyhľadávaným informáciám sa tak možno dostať oveľa rýchlejšie. Úplné výsledky vyhľadávania sú zoradené do tematických blokov (články, rozhovory, podujatia...).

Úvodná stránka zoznamu spisovateľov upozorňuje na najbližšie výročia, úvod databázy diel zviditeľňuje knižné novinky. Oba zoznamy informujú aj o najčastejšie hľadaných záznamoch.

Doposiaľ nezávislé databázy sa po náročnej prestavbe podarilo prepojiť tak, že informácie o autoroch odkazujú na bibliografie diel, recenzie, rozhovory... Platí to aj naopak.

Úvodná stránka printového dvojtýždenníka Knižná revue bola obohatená o prehľad naposledy pridaných článkov. Texty sú zverejňované s určitým, spravidla mesačným, odstupom.  Hlavným cieľom je vytvoriť archív periodika, jednoducho prístupný ako pre ľudí, tak aj pre internetové vyhľadávače. Každý pracovný deň pribudne približne päť článkov. Recenzie a rozhovory nestrácajú aktuálnosť ani po mesiaci. 

Na úvodnej stránke celého webu sa oplatí pravidelne pozrieť Novinky, Literárne podujatia a Literárne súťaže. Novinky informujú formou novinových správ a reportáží o tom, čo sa už udialo.  Literárne podujatia a súťaže hľadia do budúcnosti. Najbližšie podujatia a uzávierky súťaží sa zobrazujú ako prvé, vzdialenejšie až za nimi. Návštevník by nemal obísť ani horúce linky. Sú to upútavky na tie časti webu, ktoré by sa v celej mase informácií mohli ľahko stratiť, stoja však za pozornosť.

Menovanými zmenami sa budovanie webu nekončí. Na prestavbu čakajú inojazyčné verzie, v pláne je výmena informácií s inými webmi o literatúre a interaktívne prvky (mapy a kalendáre). Ambíciou   www.litcentrum.sk je stať sa internetovým centrom informácií o našej súčasnej literatúre.