Literárna prehliadka u Albrechtovcov

Milí návštevníci a návštevníčky našej stránky, radi by sme Vás pozvali na prehliadku tvorby tohtoročných jarných štipendistov Vyšehradského literárneho štipendia. Literárna prehliadka sa uskutoční v najstaršej časti Bratislavy vo výnimočných priestoroch Domu Albrechtovcov, Kapitulská 1, už tento štvrtok, 7. júna o 17.00.

A kto sú tentokrát naši štipendisti?

Luboš Svoboda (1986)

Básnik. Narodil sa v Chýnove, žije v Prahe. Vyštudoval Literárnu akadémiu Josefa Škvoreckého a istý čas sa zaoberal novými médiami na Filozofickej fakulte Karlovej Univerzity. Vydal zbierku básní Vypadáme, že máváme (Fra, 2014). Jeho tvorbu je možné nájsť aj v zborníku Nejlepší české básně 2015. Vedie vydavateľstvo Lačnit Press. ///zlodejpapiru.cz

Attila Sirbik (1978)

Narodil sa v bývalej Juhoslávii, žil v Subotici, Rovinji, Pécsi, Prahe a Csantavére. Vyštudoval Fakultu umení na Univerzite v Novom Sade. Slúžil v armáde v meste Požarevac. Momentálne je šéfredaktorom časopisu Symposion, ktorý sa zameriava na literatúru a umenie. Doteraz vydal tri knihy, z toho dve zbierky esejí a román Svätá Eufémia (2015), za ktorý získal Literárnu cenu HÍD. V Bratislave pracuje na svojom druhom románe. Je známy aj ako historik a teoretik umenia publikujúci v časopisoch Balkon a Art Today Magazine. Ako profesionálny kuchár vedie klub Studio 11.

 

Wojciech Ganczarek (1988)

Narodil sa a vyrastal v malom meste Jelcz-Laskavice v Poľsku, na Jagelovskej univerzite v Krakowe vyštudoval teoretickú fyziku a aplikovanú matematiku. Na tému kvantovej mechaniky a modelu šírenia epidémie napísal niekoľko odborných článkov a stážoval aj vo vedeckých inštitútoch vo Varšave a v Zürichu. Medzitým precestoval Východnú Európu, Kaukaz, Irán a Strednú Áziu. V roku 2013 sa vydal na cestu na bicykli naprieč Latinskou Amerikou a už sa do Poľska nevrátil. Na druhom brehu oceána odštartoval príbeh žurnalistu, publikujúc najskôr články v časopisoch o cestovaní, neskôr eseje a reportáže v rôznych novinách a týždenníkoch. V roku 2017 vydal svoju prvú knihu reportáží o Venezuele Horúčavy, mango a ropný olej, za ktorú získal v Poľsku Cenu Magellan. V Bratislave pracuje na druhej knihe – na reportážach z Paraguaja a tiež aj na dokumentárnom filme o tejto krajine. Je autorom blogov v poľštine http://fizyk-w-podrozy.blogspot.com a španielčine http://fisicoenelcamino.blogspot.com.

Timea Beck (1993)

Študovala žurnalistiku. Počas štúdia predávala knihy, čo ju mimoriadne bavilo. Neskôr si vyskúšala prácu v denníku. Zistila, čo je to rýchle písanie, keď každý deň za päť hodín vznikne text v dĺžke krátkej poviedky. Písala reportáže. Teraz objavuje pomalosť, na rodičovskej dovolenke sa konečne venuje prekladu z maďarčiny, čo dávno odkladala. Experimentuje so svojím písaním, zisťuje, čo dokáže (či hovorí len novinárskym jazykom) a pomaly sa venuje aj starým zápiskom z reportáží. Edituje texty v mesačníku Kapitál.

Ako špeciálny hosť prehliadky vystúpi básnik Michal Tallo a texty v slovenskom preklade prednesie herec Peter Tilajčík.

 

 

  • Literárna prehliadka u Albrechtovcov - 0