Literárna prehliadka v Umelke

 

Srdečne vás pozývame na prezentáciu tvorby našich jesenných Vyšehradských literárnych štipendistiek a štipendistu. Tento typ podujatí sme pomenovali Literárna prehliadka a tentokrát sa bude konať v Klube umelcov v Umelke budúcu stredu 20. novembra so začiatkom o 17.30. Tešíme sa, že nás neprehliadnete a prídete!

Na prezentácii vystúpia:

 

Jan Těsnohlídek (1987, CZ)

Český spisovateľ, básník, redaktor a vydavateľ. Je autorom básnických zbierok Násilie bez předsudků (2009, Cena Jiřího Ortena), Rakovina (2011), Ještě je co ztratit (2013), Hlavně zachraň sebe (2016), Hranice a zdi (2018) a románu ADA (2012). V roku 2017 mu vyšli zobrané spisy s názvom Básně 2005 - 2013. Redakčne pripravil na vydanie desiatky kníh pre rôzne vydavateľstvá. Jeho básne boli zhudobnené kapelami Umakart, Lesní zvěř a Bad karma boy, preložené do mnohých jazykov a publikované v českých i zahraničných časopisoch a antológiách.

 

Orsolya Karafiáth (1976, HU)

Spisovateľka, poetka, autorka hudobných textov, performerka a žurnalistka. Napísala osem kníh: štyri zbierky poézie a štyri romány. Jej posledný román Siréna (Szirén), vyšiel v roku 2017. Ako novinárka spracúva témy aktuálnej publicistiky pre spravodajský portál 24.hu a tiež pre týždenník Magyar Narancs, pre ktorý píše aj recenzie a pripravuje rozhovory. Ako autorka hudobných textov debutovala tento rok v máji v budapeštianskom Operetnom divadle. Na svojich knihách spolupracuje so súčasnými maďarskými výtvarníkmi. Je tiež organizátorkou a moderátorkou kultúrnych podujatí. Vo svojej literárnej tvorbe rieši témy závislostí (fyzických, duševných aj duchovných).

 

Weronika Gogola (1988, PL)

Za svoj prozaický debut Po trochu (Kúsok po kúsku, 2017) bola Weronika Gogola v roku 2018 nominovaná na Literárnu cenu pre autorky Gryfia, Literárnu cenu Nike a Literárnu cenu stredenej Európy Angelus. V tom istom roku získala cenu čitateľov ArtRage a hlavne prestížnu Cenu Conrada za najlepší poľský debut 2017. V roku 2019 získala Cenu nadácie Wisławy Szymborskej  za projekt novej knihy Aless Gute. Autorka ukončila štúdium ukrajinistiky na Jagelovskej univerzite v Krakove. Do poľštiny prekladá zo slovenčiny a ukrajinčiny. Doteraz preložila tri knihy dvoch slovenských autorov: tituly Carpathia a Informácia Maroša Krajňaka a Uchom ihly Jána Púčeka. Momentálne pracuje na reportážnu knihu o Slovensku, ktorú vydá vydavateľstvo Czarne v Poľsku.

 

Eva Andrejčáková (1970,SK)

Narodila sa v Komárne, vyštudovala slovenčinu a estetiku na Filozofickej fakulte UK v Bratislave. Po novinárskych začiatkoch v týždenníku Mosty nastúpila v roku 2000 do denníka SME, kde pôsobila ako redaktorka až do roku 2018. V súčasnosti je na voľnej nohe, prispieva do novín a prekladá súčasnú maďarskú literatúru. Je spoluautorkou prekladu Denníkov Ladislava Mednyánszkeho, preložila trilógiu Lászlóa Mártona Bratstvo, v spolupráci s Vladom Jančekom tvorbu Erdos Virág v zbierke Moja vina a iné, detskú poéziu Dániela Varróa, drámy Viktora Bodóa, Dániela Kovácsa, Pétera Závadu. Má tri deti, žije v Bratislave.

 

Moderuje Eva Tomkuliaková, preklady textov poľskej a maďarskej štipendistky prečíta herečka Lýdia Ondrušová (za slobodna Petrusová). Jazykovú barieru nám pomôže prekonať tlmočnícka dvojica Tímea Krekovič Beck (maďarčina) a Mário Kyseľ (poľština).

Naše podujatie na Facebooku

 

  • Literárna prehliadka v Umelke - 0
  • Literárna prehliadka v Umelke - 1
  • Literárna prehliadka v Umelke - 2
  • Literárna prehliadka v Umelke - 3